Практичне застосування контролінгу суб’єктів аграрного бізнесу - Єгіозар’ян, Артур Генріхович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Стаття присвячена питанням практичного впровадження контролінгу в діяльність суб’єктів аграрного бізнесу, що є актуальним напрямком у забезпеченні ефективного управління ресурсами, оптимізації виробничих процесів та підвищення конкурентоспроможності підприємств. У статті розглядаються основні етапи реалізації контролінгу, включаючи створення спеціалізованого відділу, інтеграцію сучасних інформаційних систем, навчання персоналу та розробку ключових показників ефективності (KPI). Досліджено ключові інструменти контролінгу, такі як бюджетування, аналіз відхилень, калькулювання собівартості та SWOT-аналіз, які дозволяють забезпечити всебічний аналіз господарської діяльності підприємств. Особлива увага приділена використанню ERP-систем для централізованого управління даними, автоматизації процесів обліку та моніторингу, а також підтримки прийняття стратегічних рішень. Автори акцентують на важливості підвищення кваліфікації персоналу через проведення тренінгів з основ контролінгу, навчання роботі з сучасним програмним забезпеченням, а також організації міжфункціональної співпраці для посилення інтеграції процесів. Визначено значення KPI як інструменту оцінки результативності діяльності підприємств, наведено приклади показників для аграрного сектору, таких як урожайність, собівартість продукції, ступінь використання ресурсів та екологічна сталість. У статті також висвітлено ключові виклики впровадження контролінгу, серед яких опір змінам, обмежені фінансові ресурси та дефіцит кваліфікованих фахівців. Запропоновано шляхи їх подолання, включаючи залучення зовнішніх експертів, поетапне впровадження контролінгових практик, а також використання державної підтримки у вигляді грантів та субсидій. Результати дослідження свідчать про те, що впровадження контролінгу є багатогранним процесом, який потребує ретельного планування, інвестицій у технології та розвитку організаційної структури. Це забезпечує підвищення ефективності управління, оптимізацію використання ресурсів і сприяє сталому розвитку аграрних підприємств. Стаття пропонує науково обґрунтовані підходи до інтеграції контролінгу, що відповідають сучасним викликам і потребам галузі.