Розвиток фінансових технологій в Україні як драйвер модернізації банківського сектору - Березовик, Вадим Михайлович; Cвистун Андрій Олександрович; Сухолиткий, Андрій Дмитрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Впровадження цифрових рішень, таких як штучний інтелект (ШІ), блокчейн, великі дані та хмарні технології, дозволяє зменшити операційні витрати, покращити обслуговування клієнтів та підвищити прозорість фінансових операцій. Мета статті – визначити роль фінансових технологій (англ. FinTech) у процесі модернізації банківського сектору України. Методи. Методологія включає аналіз актуальних статистичних даних, порівняння тенденцій у банківському секторі та оцінювання впливу технологій на його діяльність. Результати.Встановлено, що застосування FinTech рішень сприяє автоматизації бізнес-процесів, підвищенню рівня управління ризиками та зменшенню шахрайства. Використання технології блокчейн збільшує прозорість транзакцій, а аналіз великих даних дає змогу краще розуміти поведінку клієнтів та оптимізувати стратегії залучення. Хмарні технології знижують витрати на ІТ-інфраструктуру, що покращує операційну ефективність банків. Сукупний вплив цих цифрових рішень забезпечує конкурентоспроможність та адаптивність банківської системи до сучасних викликів. Проаналізовані статистичні дані демонструють успішне застосування FinTech у банківському секторі України. Зокрема, 93% банків запровадили мобільні додатки, а 96% надають послуги інтернет-банкінгу. До того ж зросла кількість клієнтів, які користуються дистанційним обслуговуванням, що свідчить про зміну підходів до надання фінансових послуг. Висновки. Завдяки розвитку FinTech банківська система України демонструє зростання фінансової стійкості, зокрема через зниження операційних витрат і зростання чистого прибутку. При цьому вкрай важливою є адаптація регуляторної політики, зокрема за допомогою впровадження регуляторних та наглядових технологій, що дають змогу ефективно контролювати фінансові установи та забезпечувати прозорість операцій. Таким чином, розвиток фінансових технологій є вагомим етапом у трансформації банківського сектору України, що сприяє його стабільності та підвищенню доступу до фінансових послуг для різних категорій клієнтів.