Методи оптимізації кадрового потенціалу в умовах воєнних викликів та енергетичної кризи в Україні - Верезомський, Дмитро Ростиславович; Гречаник, Наталія Ігорівна; Годящев, Максим Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Досліджено проблеми управління трудовими ресурсами в умовах воєнних викликів та енергетичної нестабільності в Україні. Встановлено, що криза на ринку праці зумовлена дефіцитом кваліфікованих кадрів через мобілізацію та міграційні процеси, нерівномірним розподілом трудових ресурсів, порушенням виробничих процесів і низькою адаптивністю кадрових стратегій підприємств. Виявлено, що нестабільність енергопостачання змушує компанії змінювати графіки роботи, що призводить до зниження продуктивності та перевантаження персоналу. Метою статті є обґрунтування та розроблення науково обґрунтованих методів оптимізації кадрового потенціалу в умовах воєнних викликів та енергетичної кризи, що сприятиме підвищенню стійкості економіки та ефективності управління персоналом. Для досягнення поставленої мети використано методи структурно-логічного аналізу, порівняння сучасних підходів до управління трудовими ресурсами в кризових умовах, а також оцінювання практичного досвіду підприємств щодо адаптації кадрової політики. Проведено аналіз ключових проблем, що впливають на ефективність роботи персоналу, та визначено найбільш дієві управлінські рішення. Доведено, що цифровізація кадрового менеджменту, автоматизація бізнес-процесів, розвиток дистанційної зайнятості та впровадження гнучких форм роботи є ефективними заходами для збереження кадрового потенціалу. Визначено необхідність програм перекваліфікації працівників та заходів соціальної підтримки для підвищення їх мотивації та стійкості на робочих місцях. Обґрунтовано, що стратегічна адаптація трудових ресурсів до кризових умов сприяє стабільному розвитку підприємств. Практична цінність дослідження полягає в розробленні рекомендацій щодо оптимізації кадрового потенціалу, які можуть бути використані підприємствами для збереження ефективності трудових ресурсів у нестабільних умовах. Перспективи подальших досліджень охоплюють розширений аналіз впливу цифрових технологій на ринок праці, оцінювання ефективності інноваційних кадрових рішень (HR-рішень) та формування адаптивних стратегій управління персоналом для тривалих кризових ситуацій.