Упровадження міжнародних стандартів фінансової звітності в державних підприємствах України - Хомяк, Наталія Василівна; Заболотний, В’ячеслав Сергійович; Сирцева, Світлана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження особливостей упровадження міжнародних стандартів фінансової звітності (далі – МСФЗ) в обліковий процес суб’єктів господарювання державного сектору економіки України, аналіз основних викликів, пов’язаних із гармонізацією національної системи обліку з міжнародними вимогами, а також оцінювання їхнього впливу на прозорість і ефективність фінансового управління. У статті використано методи системного аналізу для ідентифікації основних тенденцій у регулюванні фінансової звітності, порівняльний підхід для оцінювання відповідності національних стандартів міжнародним вимогам, а також структурно-логічний аналіз для виявлення основних проблем і визначення шляхів їх подолання. Результати дослідження засвідчили, що перехід на МСФЗ сприяє підвищенню якості фінансової звітності, зростанню рівня довіри з боку міжнародних інвесторів та вдосконаленню внутрішніх механізмів управління державними підприємствами. Отримані результати підтверджують необхідність удосконалення нормативно-правової бази, модернізації фінансової звітності та підвищення рівня професійної підготовки фахівців у сфері бухгалтерського обліку. У висновках запропоновано розширення державних програм підтримки цифровізації облікових систем, розроблення єдиного механізму моніторингу дотримання МСФЗ та посилення ролі незалежного аудиту. Практична цінність дослідження полягає в можливості застосування його результатів для вдосконалення фінансового менеджменту державних підприємств, що сприятиме підвищенню їхньої ефективності та конкурентоспроможності. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз впливу цифрових технологій на якість фінансової звітності, оцінювання ефективності державної політики у сфері впровадження МСФЗ та вивчення механізмів інтеграції міжнародних стандартів у систему державного управління фінансами.