Адаптивні стратегії аналізу дебіторської заборгованості в умовах кризи - Канцедал, Наталія Анатоліївна; Яловега , Людмила Василівна; Сіренко, Олена Вікторівна; Ляшик , Олександр Юрійович; Шостак, Ярослав Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу сутності дебіторської заборгованості, її значення для фінансової стабільності підприємств та визначенню підходів до ефективного управління нею. Окремо розглядається вплив дебіторської заборгованості на ліквідність підприємств, а також значення фінансових коефіцієнтів у процесі її оцінки. У дослідженні акцентовано увагу на сучасних методах аналізу, включаючи використання економетричних моделей та цифрових технологій для прогнозування ризиків неплатежів. Також досліджено роль зовнішніх факторів, що впливають на платіжну дисципліну контрагентів, зокрема за допомогою PESTLE-аналізу. Метою дослідження є визначення основних підходів до оцінки та управління дебіторською заборгованістю, її впливу на фінансову стійкість підприємств, а також розробка рекомендацій щодо мінімізації ризиків неплатежів та підвищення ефективності фінансового менеджменту. Методи дослідження: аналіз наукової літератури, порівняння підходів до оцінки дебіторської заборгованості, аналіз фінансових коефіцієнтів, а також PESTLE-аналіз для оцінки зовнішніх факторів, що впливають на своєчасність погашення заборгованості. Результати дослідження. Дослідження показало, що ефективне управління дебіторською заборгованістю є важливим фактором фінансової стабільності підприємств. Встановлено, що вибір методів аналізу та прогнозування має суттєвий вплив на ліквідність підприємства та його здатність уникати ризиків неплатежів. Визначено ключові фінансові показники, що дозволяють оцінити рівень дебіторської заборгованості, та обґрунтовано необхідність застосування комплексного підходу, який поєднує фінансовий аналіз із прогнозуванням ризиків. Висновки. Управління дебіторською заборгованістю є критично важливим для забезпечення фінансової стабільності підприємств. Оптимізація дебіторської політики дозволяє знизити ризики неплатежів, покращити ліквідність та забезпечити безперебійний грошовий потік. Використання сучасних методів аналізу та прогнозування сприяє підвищенню ефективності управління фінансовими ресурсами та мінімізації негативного впливу зовнішніх факторів.