Оцінювання ризиків впровадження зелених інновацій на ринку фінансових послуг для туристичного сектору - Штерма, Тетяна Василівна; Чорновол, Алла Олегівна; Сучу, Вадим Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Досліджено особливості впровадження зелених фінансових інновацій у туристичний сектор, зумовлені необхідністю екологічної трансформації галузі та забезпечення фінансової підтримки сталого розвитку. Встановлено, що головними бар’єрами є регуляторна нестабільність, обмежена доступність екологічних фінансових продуктів, недостатня зацікавленість бізнесу в довгострокових екологічних інвестиціях і складність оцінювання їхньої ефективності. Метою дослідження є формування науково обґрунтованого підходу до аналізу ризиків впровадження зелених інновацій у фінансових послугах для туристичного сектору з урахуванням економічних, екологічних і соціальних аспектів сталого розвитку. Використано методи системного аналізу для визначення основних чинників ризику, порівняльний аналіз для оцінки міжнародного досвіду та логіко-аналітичний підхід для розроблення рекомендацій щодо адаптації фінансових інструментів в Україні. Виявлено, що в європейських країнах широко застосовуються податкові пільги, спеціалізовані зелені кредити, державні субсидії та міжнародні гранти для підтримки екологічних ініціатив у сфері туризму. Доведено, що в Україні наявні механізми стимулювання відновлюваної енергетики, проте вони не інтегровані у фінансування туристичного сектору. Обґрунтовано необхідність адаптації успішних міжнародних практик, зокрема розширення державної підтримки та спрощення механізмів залучення екологічного фінансування. Запропоновано розвиток спеціалізованих зелених кредитів, створення податкових стимулів для екологічно відповідальних туристичних підприємств, впровадження цифрових технологій для моніторингу ефективності фінансування та розширення міжнародного співробітництва у сфері сталого туризму. Практична цінність дослідження полягає в розробленні рекомендацій для оптимізації фінансових механізмів підтримки екологічних інновацій у туристичному секторі. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз ефективності фінансових механізмів підтримки сталого туризму, оцінку впливу регуляторних ініціатив на інвестиційну привабливість галузі та розроблення інтегрованих моделей управління екологічними фінансовими потоками.