Галузеві аспекти використання цінних паперів в туризмі - Мацюк, Степан Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті розглянуто галузеві аспекти використання цінних паперів у туристичному секторі, що є важливим інструментом залучення капіталу, забезпечення фінансової стійкості підприємств та сприяння довгостроковому розвитку індустрії. Проаналізовано роль акцій, корпоративних облігацій, депозитарних розписок, похідних фінансових інструментів та біржових фондів (ETF) у фінансуванні туристичних компаній. Окрему увагу приділено міжнародним практикам застосування фондових механізмів у сфері туризму, включаючи стратегії залучення інвестицій світовими готельними мережами, авіаперевізниками та туроператорами. Досліджено економічні переваги та ризики, пов’язані з емісією цінних паперів у туристичному бізнесі, а також вплив фондового ринку на фінансову ліквідність і стабільність компаній. Визначено значення сек’юритизації активів та деривативних фінансових інструментів як засобів оптимізації капіталовкладень і управління ризиками. Розглянуто питання правового регулювання обігу цінних паперів у туристичній сфері. Проаналізовано основні директиви ЄС (MiFID II, MAR, Prospectus Regulation), що визначають регуляторні умови фінансування туристичних компаній, а також правові підходи США та азійських країн до регулювання фондового ринку. Розглянуто механізми адаптації українського фондового ринку до міжнародних стандартів, що має ключове значення в контексті інтеграції України до світової фінансової системи та відновлення економіки в умовах збройної агресії рф. За результатами дослідження обґрунтовано перспективи розвитку фондових механізмів фінансування туристичного бізнесу, зокрема через удосконалення нормативно-правової бази, впровадження сучасних фінансових інструментів та активізацію інтеграційних процесів. Визначено ключові фактори, що сприятимуть залученню інвестицій у туристичну індустрію, а також окреслено стратегічні напрями фінансової політики, які забезпечать стійке зростання галузі в післякризовому періоді.