Інноваційні методи оптимізації управлінських та технологічних процесів у бізнес-середовищі України - Найдюк, Петро Вадимович; Хорошко, Олег Владиславович; Нікулін, Андрій Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Цифрові технології стрімко змінюють вимоги до бізнес-середовища, змушуючи компанії адаптувати свої стратегії, методи управління та взаємодію з партнерами. Українські підприємства повинні трансформувати власні стратегії розвитку, методи діяльності та взаємодії з основними економічними суб’єктами. Це зумовлює необхідність використання інноваційних методів оптимізації, що ґрунтуються на цифрових технологіях та можливостях інтернету. Такі рішення сприяють створенню інтегрованих платформ для бізнесу, де можна здійснювати фінансові операції, аналізувати ринкові дані та шукати бізнес-партнерів. Зважаючи на глобальні виклики, спричинені воєнними діями, українська економіка повинна адаптуватися до нових реалій, упроваджуючи новітні управлінські практики. Ефективність підприємницької діяльності та її довгостроковий розвиток значною мірою залежать від застосування інноваційних інструментів для оптимізації основних процесів. Мета дослідження – проаналізувати сучасні погляди на оптимізацію управлінських процесів у бізнесі України, визначити основні проблеми та запропонувати шляхи їхнього розв’язання. Методи. У процесі роботи використано комплексний підхід, що охоплює методи порівняльного аналізу наукових джерел, синтезу та узагальнення інформації. Встановлено, що інтеграція в управління технологій, таких як великі дані (Big Data), штучний інтелект (AI) та автоматизовані платформи, сприяє підвищенню ефективності бізнес-процесів. Результати. У статті висвітлено актуальність цифрової трансформації українських підприємств під впливом сучасних викликів, зокрема, економічних наслідків війни. Цифровізація відкриває нові можливості для бізнесу: завдяки Big Data компанії аналізують споживчі тенденції, а алгоритми AI дають змогу прогнозувати попит і налаштовувати персоналізовані пропозиції для клієнтів. Водночас низький рівень цифрової грамотності працівників, фінансові обмеження та технічні виклики залишаються суттєвими бар’єрами на шляху трансформації. Запропоновано комплексний підхід для розв’язання зазначених проблем, що передбачає технологічний аудит, модернізацію інфраструктури та навчання персоналу. Доведено, що успішна інтеграція цифрових рішень можлива лише за реалізації цього комплексного підходу. Висновки. Застосування інноваційних методів оптимізації є основним чинником зростання результативності управлінських процесів. Подальші дослідження можуть зосереджуватися на розробці адаптивних моделей упровадження таких методів в українські компанії та аналізі їхнього довгострокового ефекту для конкурентоспроможності бізнесу.