Стратегічний інструментарій фінансово-економічної безпеки бізнес-процесів розвитку підприємства - Ніконенко, Уляна Михайлівна; Пшоно, Сергій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті визначено актуальність стратегічного інструментарію фінансово-економічної безпеки бізнес-процесів розвитку підприємства, що постає як невід’ємний чинник забезпечення конкурентоспроможності в умовах мінливого зовнішнього середовища. На основі теоретичного аналізу доведено, що ефективне застосування стратегічних методів управління ризиками та антикризового планування дає змогу своєчасно реагувати на загрози та підтримувати стабільність фінансових показників. Особливу увагу обґрунтовано необхідністю цілісного підходу до формування безпекового потенціалу, який охоплює різні аспекти діяльності: фінансове планування, кадрову політику, систему внутрішнього контролю та аналітику ринкових тенденцій. У роботі встановлено, що ключовими складовими стратегічного інструментарію є система раннього попередження та моніторингу, диверсифікація фінансових потоків, антикризове планування й корпоративне управління з акцентом на прозорості та підзвітності. Кожен із цих елементів сприяє мінімізації втрат і захисту від потенційних збитків. Також охарактеризовано стратегічні й тактичні ефекти впровадження системи фінансово-економічної безпеки. Серед стратегічних вигод виокремлюються зміцнення довгострокової стабільності, підвищення привабливості для інвесторів, формування гнучкої структури управління. Тактичний рівень відображає оперативні переваги, пов’язані зі швидким виявленням проблем та адаптацією бізнес-процесів до ринкових коливань. Зроблено висновок, що поєднання стратегічних та тактичних підходів забезпечує найвищий рівень фінансово-економічної безпеки. У статті підкреслюється значущість людського чинника, адже успішність безпекових заходів великою мірою залежить від кваліфікації персоналу та корпоративної культури. Здійснено спробу узагальнити й систематизувати основні механізми захисту, а також окреслено напрями подальших досліджень у сфері формування інтегрованих систем безпеки. Матеріали можуть стати у пригоді для науковців, керівників і фахівців, які прагнуть підвищити ефективність фінансово-економічної діяльності та забезпечити безпековий розвиток підприємства.