Тайм-менеджмент як інструмент покращення організації робочого часу в системі управління персоналом - Наливайко, Наталія Ярославівна; Юрків, Надія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті проаналізовано тайм-менеджмент як дієвий інструмент покращення організації робочого часу в системі управління персоналом. Розкрито значення часового ресурсу як одного з найважливіших чинників ефективного функціонування підприємства, що прагне дотримуватися безпекового розвитку та зберігати стійкість на динамічному ринку. Обґрунтовано, що правильне застосування тайм-менеджменту сприяє не лише ефективному розподілу робочого часу, а й формуванню корпоративної культури відповідальності та продуктивної взаємодії персоналу. Виокремлено чотири особливості системи організації робочого часу, серед яких пріоритетність завдань, реалістичне встановлення дедлайнів, гнучкий розподіл навантаження та постійний моніторинг із коригуванням. Звернено увагу на чотири ключові засади суті тайм-менеджменту на підприємстві – планування і впорядкованість, відповідальність і самоорганізація, мотивація й залученість, гнучкість і готовність до змін. Також у роботі сформульовано чотири стратегічні та чотири тактичні ефекти впровадження тайм-менеджменту, серед яких: підвищення конкурентоспроможності, зростання репутації, оптимізація бізнес-процесів, зменшення надурочних годин і поліпшення комунікації між підрозділами. Окремо визначено чотири ключові переваги тайм-менеджменту як інструмента підвищення ефективності, що включають оптимізацію операційних процесів, посилення мотивації, прозорість і контроль, а також сталий розвиток і адаптивність. Загальні результати підтверджують, що тайм-менеджмент є важливою складовою системи управління персоналом, який дозволяє ухвалювати виважені управлінські рішення та підтримувати високу продуктивність у складних економічних умовах. Матеріали статті можуть стати основою для розроблення практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності використання часу, вдосконалення структури взаємодії між підрозділами та забезпечення безпеки в контексті динамічного розвитку підприємства.