Прозорість як запорука залучення інвестицій у відбудову підприємств електроенергетики та забезпечення їх економічної безпеки - Карпенко, Андрій Володимирович; Братковська, Катерина (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Вступ. В умовах війни питання економічної безпеки підприємств енергетики України постало досить критично, як через руйнування значної частки об’єктів, так і через існування значної заборгованості серед підприємств галузі, що чітко окреслено в результатах дослідження [1]. Станом на вересень 2024 року сукупні втрати об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України перевищили 9 ГВт. З ладу виведено майже 90% потужностей теплоелектростанцій (ТЕС) та 40% — гідроелектростанцій (ГЕС), що створює серйозну загрозу енергетичній безпеці країни через тотальний енергетичний дефіцит. Ці значні втрати потужностей у критичний період підвищують ризик перебоїв з електропостачанням та ускладнюють відновлення енергетичних систем, що безпосередньо впливає на стабільність економіки та добробут громадян [2, с.7]. Чи не єдиним шляхом відновлення енергосистеми України в ситуації, що наразі склалася в країні, є залучення зовнішніх інвестицій. Інвестори наразі готові інвестувати кошти, втім, умови функціонування енергетичного ринку та підприємств енергетики є недостатньо прозорими, що суттєво гальмує прийняття рішень щодо інвестування капіталу у відбудову об’єктів української енергетики. Мета статті – дослідження рівня прозорості енергетичного ринку України і його впливу на залучення інвестицій у відбудову підприємств енергетики та забезпечення їх економічної безпеки. Методологія дослідження. У процесі дослідження буди застосовані такі методи як: аналіз та синтез, статистичний метод, метод всебічності – при дослідженні енергетичного ринку України; системно-логічний метод – під час висвітлення результатів проведеного дослідження та метод узагальнення – в процесі формування висновків. Результати. Обгрунтовано, що вирішення проблеми енергодефіциту країни за умов, що наразі склались в Україні, можливе лише за прискореного розвитку ВДЕ та створення альтернативної стаціонарної й мобільної генерації на базі газотурбінних та газопоршневих електростанцій. Натомість, вжиття таких заходів можливе за умови належного фінансування. Але, виробники з ВДЕ наразі фінансового неспроможні до вжиття означених заходів з причини значної заборгованості перед ними ДП «Гарантований покупець». Залучення ж зовнішніх інвестицій ускладнено низьким рівнем прозорості функціонування енергетичного ринку та підприємств електроенергетики. Враховуючи існуючі можливості, запропоновано низку заходів щодо вирішення даної проблеми.