Сучасні стратегії забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємств у контексті глобальних викликів - Христенко, Лариса Миколаївна; Прохоровська, Світлана Анатоліївна; Гречишкін, Станіслав Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті проаналізовано актуальні стратегії зміцнення фінансово-економічної безпеки підприємств з урахуванням глобальних загроз. У межах дослідження визначено основні чинники, що впливають на стійкість і конкурентоспроможність компаній, проаналізовано сучасні підходи до захисту підприємств в умовах ринкових криз, а також обґрунтовано вплив цифрової економіки на їхню фінансову безпеку. Метою статті є аналіз поточних стратегій зміцнення фінансово-економічної безпеки підприємств з огляду на світові виклики. Під час дослідження цієї теми використано комплекс методів, які дали змогу здійснити всебічний аналіз проблеми, а саме: метод аналізу й синтезу – для розгляду сутності фінансово-економічної безпеки та виокремлення її складників; метод порівняльного аналізу – для обґрунтування стратегії фінансово-економічної безпеки з метою забезпечення надійного функціонування й захисту від зовнішніх і внутрішніх загроз; метод моніторингу– для визначення факторів впливу на фінансово-економічну безпеку підприємств. Результати. Запропоновано трактувати фінансово-економічну безпеку підприємства як стан його діяльності, який характеризується здатністю ефективно використовувати ресурси для досягнення стратегічних цілей, забезпечення стабільності та зростання в умовах зовнішніх і внутрішніх загроз. Обґрунтовано основні стратегії посилення безпеки підприємств, зокрема в напрямі фінансової стійкості, ризик-менеджменту, інноваційно-інвестиційної, регуляторної відповідності, антикризової й цифрової безпеки. Ці заходи можуть бути спрямовані на зміцнення стабільності підприємства у змінному економічному середовищі, зменшення фінансових та операційних ризиків, а також на своєчасне реагування на потенційні загрози. Визначено ключові глобальні чинники, що впливають на ефективну діяльність підприємств і здатні спричинити фінансові труднощі, порушення виробничих процесів, утрату конкурентних переваг, а також необхідність коригування стратегічного розвитку. Висновки. Таким чином, доведено, що дієві стратегії забезпечення фінансової стійкості підприємства мають включати автоматизацію фінансових процесів, зміцнення інформаційної безпеки, диверсифікацію ризиків, пристосування до змінного середовища й динамічне використання технологій штучного інтелекту й аналітики великих даних.