Вплив ухилення від сплати податків на економічну безпеку держави - Городецька, Тетяна Едуардівна; Руденко, Сергій Валентинович; Накісько, Олександр Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Мета статті – дослідити вплив ухилення від сплати податків на економічну безпеку держави, визначити основні загрози, що виникають унаслідок податкових порушень, та обґрунтувати ефективні механізми протидії. У рамках дослідження передбачено аналіз економічних і соціальних наслідків ухилення від оподаткування, оцінку його впливу на бюджетну стабільність, інвестиційний клімат і конкурентоспроможність країни. Проаналізовано основні форми ухилення від податків, серед яких використання офшорних схем, тіньова економіка, корупційні механізми та зловживання податковими пільгами. Обґрунтовано, що такі явища знижують бюджетні надходження, підвищують податкове навантаження на сумлінних платників, загрожують стабільності фінансової системи та зменшують довіру до державних інститутів. Особливу увагу приділено макроекономічним наслідкам ухилення від сплати податків, зокрема його впливу на рівень державного боргу, інфляційні ризики, інвестиційний клімат і конкурентоспроможність країни. Виявлено, що високий рівень ухилення від податків сприяє розвитку тіньової економіки, знижує ефективність державної податкової політики та створює передумови для соціальної нестабільності. Запропоновано концептуальну модель оцінки ризиків, пов’язаних із ухиленням від податків, яка дозволяє визначити основні загрози для економічної безпеки та розробити ефективні механізми протидії. Визначено ключові напрями державної політики, спрямовані на мінімізацію податкових втрат, серед яких посилення контролю за податковими платежами, вдосконалення системи податкового адміністрування, впровадження цифрових технологій для моніторингу фінансових потоків та підвищення податкової культури серед населення та бізнесу. Встановлено, що боротьба з ухиленням від сплати податків є важливою складовою економічної безпеки держави та потребує комплексного підходу, що включає як адміністративні, так і правові механізми. Усунення загроз, пов’язаних із податковим ухиленням, сприятиме підвищенню рівня фінансової стабільності, покращенню інвестиційного клімату та забезпеченню сталого економічного розвитку країни.