Ефективність використання цифрових технологій у системах корпоративного менеджменту - Калугіна, Наталія Анатоліївна; Тонєва, Кристина Валеріївна; Бевз, Максим Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах цифрова трансформація є основним чинником підвищення ефективності корпоративного управління, що сприяє зростанню конкурентоспроможності компаній, покращенню комунікації та оптимізації ресурсів. Мета статті – проаналізувати ефективність застосування цифрових технологій у корпоративному менеджменті підприємств. Методи. У дослідженні застосовано методи критичного аналізу наукових джерел (для вивчення наявних теоретичних підходів), синтезу (для узагальнення отриманих даних та формулювання висновків), табличного й графічного представлення (для візуалізації інформації), а також метод наукового абстрагування (для теоретичного узагальнення результатів). Результати. Встановлено, що сучасне корпоративне управління є важливим аспектом будь-якого підприємства чи організації, що займається комерційною діяльністю, з незначними відмінностями в правових нормах, процедурах та методах. Без корпоративного менеджменту сучасний бізнес не може функціонувати. Дослідження засвідчило, що цифрова трансформація як інтегрований інноваційний підхід до ведення бізнесу, є важливим аспектом успішного корпоративного менеджменту. Корпорації, що впроваджують інформаційні технології, прагнуть не лише перевести всі бізнес-процеси в цифровий формат, а й змінити підхід до управління підприємством. Доведено, що використання цифрового інструментарію в корпоративному менеджменті значно підвищує загальну продуктивність організації, оптимізує витрати, покращує процеси ухвалення рішень і взаємодії з клієнтами, а також забезпечує високий рівень прозорості та підзвітності. Висновки. Застосування цифрових технологій у системах корпоративного менеджменту демонструє високу результативність та сприяє оптимізації внутрішніх процесів, покращенню прийняття рішень і зниженню витрат. Ефективне застосування цифрових інновацій може значно підвищити конкурентоспроможність компанії та забезпечити її стабільний розвиток в умовах сучасного бізнес-середовища.