Економічна сутність ефективності управління страховиками - Калашник , Сергій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Обґрунтовано актуальність забезпечення ефективного управління страховиком, що перебуває у колі інтересів різних груп стейкхолдерів, оскільки всі учасники процесу страхування, а також національний регулятор, акціонери зацікавлені в реалізації управління страховиком з дотриманням вимог результативності та ефективності. Мета статті полягає у розробці авторського підходу до розуміння економічної суті ефективного управління страховиком на основі використання методів наукового узагальнення, аналізу та синтезу, індукції та дедукції. Результати. Використання методів наукового узагальнення, аналізу та синтезу реалізується у дослідженні теоретичних положень страхування для побудови теоретичної конструкції поняття «ефективність управління страховиком» у взаємозв’язку всіх трьох складових категорій «ефективність», «управління», «страховик» та похідних від них «ефективність страховика», «управління ефективністю» та «управління страховиком». Для побудови теоретичної конструкції ефективного управління страховиком потрібно врахувати, по-перше, особливості страхової діяльності відповідно до Закону України «Про страхування» від 18.11.2021 № 1909-IX; по-друге, посилені вимоги до діяльності страховика з боку НБУ та необхідність виконання сукупності вимог; по-третє, страховики є приватними суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність на комерційній основі з метою отримання прибутку. Висновки. Запропоновано авторське комплексне визначення поняття «ефективність управління страховиком», що фокусується на особливостях діяльності страховиків, як сукупності управлінських дій (планування, організації, контролю і аналізу) суб’єкта управління, спрямованих на досягнення цілей діяльності, в тому числі достатньої платоспроможності і максимального результату від страхової та інвестиційної діяльності за певного рівня ресурсів та страхових премій з метою сталого розвитку страховика під впливом внутрішніх та зовнішніх факторів.