Макроекономічна нестабільність як фактор активізації безпекоорієнтованого управління підприємством - Мороз, Роман Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Обґрунтовано актуальність дослідження макроекономічної нестабільності та аналізу основних макроекономічних показників під час управління субєктами господарювання та за необхідності впровадження безпекоорієнтованого підходу до управління. Метою статті є розроблення гіпотези про макроекономічну нестабільність як фактор активізації безпекоорієнтованого управління підприємства та врахування динаміки основних макроекономічних показників у процесі розробки і реалізації управлінських рішень із забезпечення безпеки підприємств. Результати. Використання методів наукового узагальнення, аналізу та синтезу, індукції та дедукції до узагальнити основні теоретичні положення щодо макроекономічної нестабільності. Проведено аналіз основних показників-ідентифікаторів макроекономічної нестабільності України у середньостроковому періоді під впливом обмежень економічної діяльності у період поширення пандемії COVID-19 та воєнного стану з лютого 2022 року: номінальний обсяг ВВП, в тому числі за складовими, темп росту номінального ВВП та індекс фізичного обсягу, індекс споживчих цін, курс долара США, рівень безробіття та середньої заробітної плати, сальдо платіжного балансу. Визначено загрози економічній безпеці суб’єктів господарювання через цінову нестабільність та коливання загальної економічної активності, що найбільше виражене у будівництві, сільському господарстві, переробній промисловості, операціях з нерухомим майном, транспорті, складському господарстві. Висновки. Діяльність суб’єктів господарювання в сучасних умовах характеризується впливом сукупності зовнішніх та внутрішніх факторів, окремі з яких слід вважати загрозами безпеці підприємства. Ідентифіковано основні макроекономічні загрози для діяльності суб’єктів господарювання, що характеризують макроекономічну нестабільність (коливання ВВП та його структурні зміни, цінова нестабільність та валютні коливання, незбалансованість зовнішньої торгівлі та платіжного балансу), що вимагає перегляду основних підходів до управління підприємствами та запровадження безпекоорієнтованого підходу.