Особливості маркетингово-логістичних рішень агропромислових підприємств на міжнародних ринках - Гримак, Алла Володимирівна; Кравців , Ірина Костянтинівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті визначено особливості та значущість маркетингово-логістичних рішень агропромислових підприємств, що функціонують на міжнародних ринках. Доведено, що комплексний підхід до управління маркетингом і логістикою є критично важливим для досягнення конкурентних переваг у глобальному середовищі. Обґрунтовано пріоритетні напрями оптимізації процесів збуту, транспортування, зберігання і контролю якості, які дозволяють зменшити ризики та забезпечити стабільність поставок. Встановлено, що ефективна інтеграція маркетингових інструментів і логістичних технологій формує синергетичний ефект, сприяючи посиленню репутації бренду та підвищенню лояльності клієнтів. Охарактеризовано основні етапи прийняття і реалізації маркетингово-логістичних рішень, починаючи з аналізу ринку й визначення стратегічних цілей, і завершуючи оцінкою результатів та коригуванням подальших дій. Значну увагу приділено сутнісним засадам, які включають орієнтацію на інновації, інтеграцію маркетингу й логістики в єдиний управлінський процес, розвиток стратегічних партнерств, а також ефективне управління ризиками й якістю. Розкрито, що саме ці чинники забезпечують гнучкість та стійкість агропромислових підприємств на конкурентних міжнародних ринках, допомагають оперативно реагувати на зміни попиту й умов постачання. Крім того, окреслено два ключові напрями оптимізації: удосконалення маркетингових підходів з акцентом на персоналізацію й онлайн-комунікації, а також модернізація логістичних процесів шляхом впровадження інформаційних технологій для відстеження товарів та раціональної організації ланцюгів поставок. Практична цінність результатів дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо створення комплексних маркетингово-логістичних стратегій, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності українських агропромислових підприємств за рахунок узгодженої взаємодії всіх ланок виробничо-збутового процесу. Отримані висновки можуть бути корисними як для керівників і фахівців цих підприємств, так і для науковців, що спеціалізуються у галузі міжнародного маркетингу й логістики.