Ризик-менеджмент в системі безпекового розвитку промислових підприємств - Шира, Тарас Богданович; Лукащук, Віктор Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У цій статті визначено, що ризик-менеджмент відіграє ключову роль у підтриманні безпекового потенціалу та сприяє сталому функціонуванню промислових підприємств. Доведено, що постійний моніторинг ризиків, а також інтеграція заходів запобігання в загальну стратегію діяльності, дозволяють встановлено високу стійкість та ефективно керувати виробничими, фінансовими й технологічними процесами. Охарактеризовано основні підходи до аналізу та оцінювання ризиків, що охоплюють як кількісні, так і якісні методи, даючи змогу приймати виважені управлінські рішення. Обґрунтовано важливість формування культури безпеки, де кожен працівник вважає себе відповідальним за безпековий розвиток. Така культура не лише мінімізує ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій, а й забезпечує оперативне реагування у випадку кризових явищ. Крім того, встановлено, що стратегічний характер ризик-менеджменту передбачає довгострокове планування і врахування динамічних змін ринкової кон’юнктури та технологічних інновацій. У статті охарактеризовано структуру сучасної системи ризик-менеджменту, де аналітична складова сфокусована на виявленні, оцінці та моніторингу ризиків, а управлінська складова спрямована на впровадження конкретних заходів, координацію та контроль. Встановлено, що комплексний підхід уможливлює зниження витрат, пов’язаних із потенційними загрозами, та підвищує загальну конкурентоспроможність. Окрему увагу приділено інституційним факторам, що впливають на формування сприятливого середовища для реалізації ризик-менеджменту та забезпечення сталого безпекового розвитку. Матеріали статті можуть бути корисними для керівників і фахівців промислових підприємств, які прагнуть оптимізувати власну систему управління ризиками, а також для науковців, що досліджують проблематику безпекового розвитку. Запропоновані висновки та рекомендації є важливим внеском у формування та вдосконалення сучасних моделей ризик-менеджменту.