Цифрова трансформація податкової та митної систем: зарубіжний досвід та перспективи для України - Криниця , Сергій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню процесів цифрової трансформації податкової та митної систем як одного з ключових напрямів модернізації фіскального адміністрування. Визначено основні технологічні рішення, що використовуються для підвищення ефективності адміністрування податків і митних процедур з їх розподілом на технології укладу 3ї (оцифровування) та 4ї промислових революцій (власне цифрова трансформація). Метою дослідження є вивчення світового досвіду цифрової трансформації податкових і митних систем, визначення ключових технологічних рішень та оцінка їх економічної ефективності для розробки науково-обґрунтованих рекомендацій щодо впровадження інноваційних цифрових інструментів у фіскальні механізми України. Основні результати дослідження демонструють, що цифровізація сприяє зростанню податкових та митних надходжень, зменшенню рівня ухилення від оподаткування та скороченню адміністративних витрат. В статті розмежовується поняття простого оцифрування (переведення існуючих процесів у цифровий формат) та цифрової трансформації, характерної для 4-ї промислової революції, яка базується на впровадженні штучного інтелекту, машинного навчання та аналітики великих даних. Аналіз планів цифрового розвитку ДПС та Держмитслужби України показує, що більшість проєктів стосуються лише оцифрування, а не повноцінної цифрової трансформації. В обох відомствах використання технологій штучного інтелекту здебільшого обмежене базовими функціями автоматизації. Попри прогрес України в розвитку цифрової інфраструктури, державні фіскальні органи стикаються з системними проблемами в роботі електронних сервісів та якості обслуговування платників податків. Цифрова трансформація податкової та митної систем має бути інтегрована в загальну стратегію економічного розвитку країни, враховуючи не лише технологічні аспекти, а й інституційні чинники.