Судово-економічна експертиза впливу ESG-факторів на фінансову звітність компаній - Гордієнко, Микола Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі нефінансових чинників (екологічних, соціальних і управлінських) у процесах оцінювання діяльності компаній, а також посиленням вимог до прозорості, підзвітності та відповідності принципам сталого розвитку. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад і розроблення практичних рекомендацій до проведення судово-економічної експертизи впливу ESG-чинників на фінансову звітність компаній в умовах трансформації регуляторного середовища. Методи. У дослідженні застосовано методи аналізу наукових джерел, узагальнення підходів до експертної оцінки ESG-параметрів, елементи структурно-логічного моделювання для побудови алгоритму, а також інтерпретаційний аналіз змісту звітної інформації. Результати. Встановлено, що ESG-чинники значно впливають на динаміку витрат, зміну активів, структуру власного капіталу та прибутковість, що потребує переосмислення процедур оцінювання об᾽єктивності звітності. Виявлено основні проблеми, пов’язані з відсутністю уніфікованих критеріїв оцінки правдивості ESG-даних, їхньою низькою порівнянністю, формальністю аудиторської перевірки та значною часткою суб’єктивної інформації. Запропоновано структурований алгоритм удосконалення методології судово-економічної експертизи ESG-компонентів, який охоплює верифікацію джерел, класифікацію чинників за напрямом впливу, кількісну оцінку та порівняльний аналіз. Доведено, що запропонований підхід сприяє підвищенню точності експертного висновку, мінімізації ризиків необґрунтованих оцінок і посиленню ролі експертизи в умовах переходу до інтегрованої моделі звітності. Висновки. Узагальнюючи результати дослідження, можна стверджувати, що впровадження адаптованої до ESG-факторів методології судово-економічної експертизи є необхідною умовою забезпечення об’єктивності та правдивості фінансової інформації. Практична цінність роботи полягає у формуванні концептуальної та прикладної бази для адаптації інституту судово-економічної експертизи до сучасних викликів ESG-звітності. Перспективи дослідження вбачаються в галузевій деталізації індикаторів, розробці методичних стандартів перевірки та створенні уніфікованих інструментів аналізу ESG-даних.