Технології HR-профайлінгу для попередження конфліктів та розвитку організаційної культури підприємства - Драган, Олена Іванівна; Болотіна , Ірина Миколаївна; Штефан, Дар’я Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є розгляд застосування технологій HR-профайлінгу як інноваційного підходу для попередження конфліктів та покращення організаційної культури працівників підприємства. Досліджено, що сучасні підприємства дедалі частіше стикаються зі зростанням внутрішніх організаційних конфліктів та порушеннями в організаційній культурі. Основними причинами цього є підвищений рівень професійного стресу серед працівників, невизначеність майбутнього із-за воєнного стану в країні, нестабільність та масштабні зміни в організаційних структурах, зокрема, плинності персоналу. У дослідженні ідентифіковані основні причини, наслідки та можливі негативні і позитивні аспекти існуючих організаційних конфліктів, а також розкрито переваги HR-профайлінгу, його методи та вплив на управлінські процеси підприємства. Обґрунтовано, що HR-профайлінг як стратегічний ресурс сприяє ефективному управлінню персоналом, формуванню згуртованої команди та підвищенню загальної продуктивності компанії. Встановлено взаємозв’язок між рівнями управління (персоналом, організаційною культурою, колективами, особистістю) та технологіями HR-профайлінгу. Зазначено, що його застосування є актуальним у таких процесах, як: підбір і рекрутинг персоналу, моніторинг емоційного стану та стресостійкості, запобігання міжособистісним, лідерським і статусним конфліктам, антикризове управління конфліктами, дотримання вимог організаційної культури. Результати використання технологій HR-профайлінгу на підприємствах свідчать не лише про ефективне запобігання організаційним конфліктам на підставі аналізу психологічної сумісності працівників, їхніх комунікативних стилів та ролей у групі, а й про підвищення ефективності роботи команди, покращення комнікації та створення гармонійного творчого робочого середовища. Запропоновані рекомендації щодо застосування технологій HR-профайлінгу свідчать про переваги ‒ мінімізація негативних наслідків конфліктів, розвиток організаційної культури на принципах довіри, лояльності та надійності, а також підвищення економічної стійкості підприємства в умовах нестабільності.