Еко-інновації як механізм підвищення конкурентоспроможності підприємства - Ліпич , Любов Григорівна; Хілуха, Оксана Анатоліївна; Кушнір, Мирослава Анатоліївна; Волинець, Ірина Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вступ. Екологічний аспект у функціонуванні підприємства останнім часом став одним із ключових чинників успіху, що впливає на його конкурентну позицію. Мета. Метою статті є ідентифікація можливостей отримання підприємством конкурентної переваги шляхом нарощування еко-інноваційного потенціалу. Методи. Методологічною основою дослідження є теоретичні положення управлінської науки, наукові праці відомих вчених-економістів у галузі управління конкурентоспроможністю підприємства та його інноваційністю. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосоаано діалектичний метод наукового пізнання з метою ідентифікації понять конкурентоспроможність, інноваційність, еко-інновації, концептуально-логічний аналіз та системний підхід для актуалізації викликів впровадження еко-інновацій з метою збереження та підвищення конкурентоспроможності підприємства після початку війни. Результати. Встановлено, що конкурентоспроможність – це такий стан підприємства, за якого воно здатне ефективно брати участь у конкурентній боротьбі. Наявність конкурентного потенціалу та сформованих на його основі переваг свідчить про можливість і спроможність підприємства діяти успішно в умовах конкуренції та уникати стратегічних помилок. Конкурентну перевагу слід шукати насамперед у здатності підприємства бути інноваційним, постійно підвищувати свій рівень і таким чином досягати належної ефективності. Доведено, що інноваційність підприємства – це його здатність шукати та комерційно використовувати результати наукових досліджень, нові концепції, ідеї чи винаходи, що веде до підвищення рівня сучасності та зміцнення конкурентних позицій. Обґрунтовано, еко-інновації - це інновації, що складаються з нових процесів, методів, практик, систем і продуктів, які дозволяють уникнути або зменшити навантаження на навколишнє середовище. Еко-інновації є частиною філософії ведення бізнесу, спрямованої на створення конкурентних переваг. Ефектом від впровадження еко-інновацій є підвищення екологічної ефективності, що прямо впливає на зниження енергомісткості виробництва, а опосередковано - підвищення конкурентоспроможність підприємства. Висновок. Схильність до інновацій демонструє прагнення підприємств відповідати конкурентним умовам і підвищувати свою конкурентоспроможність. Особливого значення набуває екологічна конкурентоспроможність, яка визначається як здатність підприємства адаптуватися до ринкових умов, пов’язана з проекологічною діяльністю інших суб’єктів (виробників і споживачів), а також здатність конкурувати та отримувати вигоди від діяльності, що направлена на поліпшення навколишнього середовища.