Використання big data та штучного інтелекту для розвитку міжнародного бізнесу - Махмудова, Анна Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню напрямів використання технологій штучного інтелекту та Big Data у сфері розвитку й управління міжнародним бізнесом. Мета дослідження – з’ясувати, яким чином інструменти штучного інтелекту та аналітики великих даних впливають на організацію, стратегічне планування й ефективність функціонування транснаціональних компаній в умовах цифрової трансформації глобальної економіки. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, індукція, дедукція, порівняння, узагальнення та системний підхід. Результати дослідження показують, що активне впровадження технологій штучного інтелекту та Big Data суттєво змінює підходи до ведення міжнародного бізнесу. Зокрема, зроблено висновок, що ці інструменти сприяють оптимізації операційної діяльності компаній, підвищенню продуктивності, точнішому стратегічному плануванню та створенню інноваційних рішень у сфері глобального менеджменту. Досліджено, що завдяки застосуванню сучасних цифрових технологій транснаціональні корпорації отримують можливість оперативно реагувати на зміни у глобальному ринковому середовищі, прогнозувати поведінку споживачів, удосконалювати логістичні процеси та підвищувати загальний рівень конкурентоспроможності. Показано, що інтеграція ШІ та Big Data охоплює всі ключові напрями міжнародного бізнесу: від стратегічного вибору ринку та моделі виходу на нього до управління людськими ресурсами, міжкультурної комунікації, сталого розвитку й міжнародного маркетингу. Створюється цілісна цифрова екосистема, що об’єднує різні функціональні підсистеми бізнесу, забезпечуючи сталий розвиток, ефективне управління ресурсами та розширення міжнародної присутності компаній. Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані для розробки стратегій цифрової трансформації в міжнародному бізнес-середовищі.