Роль сучасних фінансових інструментів у підтримці сталого розвитку компаній в Україні - Серажим, Юліан Віталійович; Фадєєва, Ірина Георгіївна; Самошкіна, Ірина Дмитрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вступ. Перехід України до «зеленої» економіки вимагає комплексного екологічного розвитку підприємств, що безпосередньо залежить від фінансових інструментів та корпоративної соціальної відповідальності. Метою дослідження є визначення ролі фінансових інструментів у забезпеченні фінансової стійкості підприємств та підтримці сталого розвитку в сучасних умовах і в післявоєнний період в Україні. Результати. Традиційні бізнес-моделі орієнтувалися переважно на максимізацію прибутку для інвесторів і сприймали «зелені» фіскальні інструменти як елемент державного регулювання та неефективне витрачання ресурсів. З часом, під впливом суспільства та трансформації підходів до формування ціннісних орієнтирів компаній, ці уявлення зазнали змін. У процесі залучення інвесторів для реалізації екологічних проєктів підприємства дедалі частіше керуються принципами відкритості та прозорості. Протягом останнього десятиліття український бізнес активно впроваджує консолідовану звітність і концепцію корпоративної соціальної відповідальності в загальну стратегію сталого розвитку, що сприяє фінансовій стійкості та підвищенню конкурентоспроможності на шляху до «зеленої» економіки. Крім того, важливим чинником є підвищення рівня обізнаності інвесторів для залучення фінансування в екологічні проєкти. Українські підприємства мають усвідомити переваги оприлюднення звітності як засобу ефективної комунікації з потенційними інвесторами та залучення коштів на екологічні ініціативи. Це сприятиме розвитку корпоративної соціальної відповідальності та стимулюватиме впровадження «зелених» фінансових інструментів, що підвищуватимуть фінансову стійкість підприємств. Держава має забезпечити нормативну підтримку бізнесу, спрямовану на стимулювання впровадження корпоративної звітності зі сталого розвитку. Крім того, необхідно розробити та імплементувати національні стандарти розкриття інформації у звітності підприємств щодо сталого розвитку. Висновки. На шляху до «зеленої» економіки актуальним є впровадження нових фінансових інструментів, зокрема «зелених» деривативів і страхових продуктів екологічного спрямування. Основною ідеєю стратегії сталого розвитку підприємств має бути пошук шляхів формування та реалізації збалансованого економічного розвитку із раціональним використанням ресурсів. Це сприятиме гармонізації ключових параметрів, зокрема підвищенню фінансової стійкості підприємств і мінімізації негативного впливу на довкілля.