Бухгалтерський облік як інформаційна система в управлінні сучасним підприємством - Довжик, Олена Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою даної статті є представлення бухгалтерського обліку як інформаційної системи, корисної в управлінні підприємством. Фінансовий облік відіграє ключову роль як інформаційна база для управління підприємством, забезпечуючи керівництво необхідними даними для прийняття обґрунтованих рішень. Фінансова звітність є невід’ємною складовою управління підприємством, оскільки вона відображає фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів. Дослідження підкреслюють важливість фінансової звітності як інструменту для оцінки ефективності та прийняття стратегічних рішень. ​ У статті бухгалтерський облік визначається як інформаційна система підприємства. Розкрито значення та обсяг інформації, яку надає фінансовий і управлінський облік для ефективного керування підприємством, а також проаналізовано сучасні тенденції розвитку обліку. Представлено узагальнений та багаторівневий підхід до розуміння бухгалтерського обліку як ключової інформаційної системи, що використовується в управлінні підприємством. Бухгалтерський облік розглядається як інформаційна модель, що відображає реальні процеси на підприємстві. Він забезпечує повну, достовірну та оперативну інформацію, яка впливає на рішення суб’єктів господарювання та, відповідно, на економіку країни. ​Сучасні дослідження акцентують увагу на необхідності адаптації бухгалтерського обліку до потреб управління бізнесом. Це включає впровадження нових методів та підходів для підвищення релевантності облікової інформації в процесі прийняття управлінських рішень. Ефективна організація фінансового обліку передбачає чітке визначення етапів, документів та залучених фахівців. Правильна організація облікового процесу сприяє підвищенню ефективності управління та досягненню стратегічних цілей підприємства. ​Управлінський облік забезпечує менеджерів необхідною інформацією у зручній формі та з відповідним ступенем точності, що сприяє прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. Ефективність системи управління підприємством значною мірою залежить від якості облікової інформації. ​Таким чином, у статті підкреслюється важливість фінансового обліку як основи інформаційної системи підприємства, яка забезпечує ефективне управління та досягнення стратегічних цілей.