Формування податкових надходжень в системі бюджетів України - Бабич , Людмила Миколаївна; Гошовська, Валентина Василівна; Ткачук, Тетяна Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метoю дослідження є обґрунтування методичних підходів і напрямів щодо формування в умовах повоєнного часу обсягів податкових надходжень при складанні бюджету України на кожний наступний бюджетний період. Методологічна основа дослідження базується на діалектичному методі наукового пізнання та системному підході до вивчення податкової системи України. Зокрема використано методи: семантичний аналіз, методи індукції й дедукції, загального і конкретного при узагальненні інституційних засад розвитку податкової системи держави та організаційно-економічних основ її функціонування; методи аналізу і синтезу, статистичних групувань, графічного зображення для аналізу надходження податкових платежів, оцінки податкового навантаження та планування податкових надходжень у складі доходів бюджету. Результати: в ході дослідження проаналізовано обсяги та структуру податкових надходжень у складі доходів Зведеного бюджету України за період 2018-2024 років та визначено фіскальний відсоток ВВП, оцінено динаміку виконання плану податкових надходжень. Досліджено основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України та основні пріоритетні завдання бюджетної і податкової політики, що спрямовані на забезпечення збалансування державних фінансів, на основі чого визначено прогноз доходів бюджету на 2025-2027 роки. Висновки: удосконалення податкової системи України в контексті взаємодії з формуванням податкових надходжень до зведеного бюджету слід здійснювати, виходячи із необхідності поетапної реалізації важливої для сучасного суспільства мети – стимулювання людського розвитку і підвищення стандартів рівня життя громадян України до рівня європейських країн. Для цього необхідно оцінювати рівень та вплив податкового навантаження на бюджет країни із своєчасним використанням регулюючих механізмів та здійснювати податкове регулювання в контексті забезпечення необхідного фінансового вирівнювання і створення передумов для інноваційно-інвестиційної спрямованості розвитку територіальних громад.