Модель формування плану закупівель та організування поставки матеріальних ресурсів для реалізації проєкту (програми) - Ільчук, Павло Григорович; Скворцов, Денис Ігорович; Комарницький , Володимир Степанович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті розроблені підходи до планування закупівель і управління ланцюгами постачання для реалізації проєкту (програми). Основна мета дослідження – розв’язання дилеми «виробляти чи купувати», що є ключовим завданням при реалізації проєктів. Тому в дослідженні розглядаються як теоретичні концепції, так і практичні моделі, що поєднують методи оптимізації, багатокритеріальний аналіз постачальників та алгоритмічні підходи для прийняття рішень. Так в статті застосовано комплекс методологічних підходів для аналізу і оптимізації процесів закупівель та управління постачанням в проєкті (програмі): ABC/XYZ-аналіз з застосуванням принципу Парето, багатокритеріальна оптимізація, лінійне програмування для побудови оптимізаційної моделі. ABC/XYZ-аналіз дозволив розподілити матеріальні ресурси за їхньою значущістю (ABC) та передбачуваністю попиту (XYZ). Завдяки цьому формується групування ресурсів, де виділяється підгрупа, що має вирішальний вплив на реалізацію проєкту з точки зору ризиків. Багатокритеріальна оптимізаційна в проєкті (програмі) передбачаю максимізацію показників надійності постачання (f₁) та якості матеріальних ресурсів (f₂). Для вирішення оптимізаційної задачі, запропоновано застосувати методи компромісного програмування – наприклад, метод рівномірної оптимізації, метод штрафних функцій та ітеративний метод допустимих поступок. Ці методи дозволяють знайти компромісний план закупівель і поставок, який відповідає встановленим обмеженням і максимізує сумарний ефект за всіма розглянутими критеріями. В результаті проведеного дослідження було сформульовано інтегрований підхід до планування закупівель і організації постачання матеріальних ресурсів. Зокрема, обґрунтована математична модель, що дозволяє оптимізувати план закупівель проєкту (програми). В моделі враховано всі основні компоненти – від розподілу потреб за типами ресурсів до обмежень, пов’язаних з виробничими потужностями постачальників та бюджетними показниками. В процесі дослідження було показано, що використання методів скаляризації для побудови рейтингу постачальників є ефективним інструментом при виборі найкращих партнерів для поставок. Врахування характеристик, таких як позитивний імідж постачальника, географічна доступність, конкурентні ціни, умови поставки та гнучкість комерційних пропозицій, допомагає сформувати об’єктивну оцінку якості постачання. Загальний висновок: розроблений компромісний план закупівлі та поставки матеріальних ресурсів представляє собою набір оптимальних рішень із урахуванням усіх встановлених обмежень та критеріїв. Це дозволяє формувати постачання в проєкті (програмі) таким чином, щоб максимізувати сумарну оцінку за показниками надійності та якості. Проведене дослідження підтверджує, що сучасні мінливі умови ринку вимагають застосування інтегрованих підходів до планування закупівель і управління ланцюгами постачання ресурсів проєктів (програм).