Методико-прикладні положення формування фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону - Бойко , Руслан Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження присвячене подальшому розвитку теоретико-методичних і прикладних засад у сфері формування та реалізації регіональної інвестиційної політики. Метою дослідження є узагальнення методико-прикладних положень формування фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону. У ході дослідження використано наступні методи наукового аналізу: узагальнення – для обґрунтування складу та визначення концептуальних положень елементів фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону, аналізу і синтезу – для забезпечення системного підходу при ідентифікації, визначенні типологічних ознак та завдань регіональної політики формування і реалізації фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону, стратегічного менеджменту – для визначення інструментів і засобів у межах регіональної інвестиційної політики. Визначено принципові характеристики векторів фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону – фінансового, інвестиційного, соціального та економічного. Визначено структуру та склад елементів фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону. Визначено інструментарій фінансового та інвестиційного блоків механізму, а також принципи, функції, методи, інструменти й провідні складові забезпечення механізму, застосування яких дозволяє досягти його мети і завдань, включно з ініціюванням і втіленням в життя послідовних реформувань в регіональній соціально-економічній системі. Зроблено висновок, що метою формування і реалізації фінансово-інвестиційного механізму забезпечення соціально-економічної стійкості регіону є створення системи доступного диверсифікованого інвестиційного і фінансового забезпечення збалансованого соціального (орієнтованого на збереження людського потенціалу) та економічного (зміцнення конкурентоспроможності і активізація процесів місцевого поступу) розвитку регіону на всіх рівнях управління.