Формування фінансової політики підприємства з урахуванням ESG-критеріїв - Рак, Роман Володимирович; Делас, Віталіна Анатоліївна; Носова, Євгенія Анатоліївна; Яфінович, Олена Богданівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Статтю присвячено аналізу формування фінансової політики підприємства з позиції ESG-підходу, що охоплює екологічні, соціальні та управлінські аспекти функціонування. Метою роботи є дослідження впливу ESG-критеріїв на формування фінансової політики підприємств та визначення способів їхньої інтеграції в бізнес-планування. Окреслено основні проблеми впровадження ESG-принципів у фінансову політику підприємств та запропоновано шляхи їхнього подолання. Розглянуто вплив ESG на інвестиційні стратегії, оцінювання фінансових ризиків і можливостей, а також адаптацію внутрішніх політик і стандартів звітності. Методи. Для вивчення теоретичних аспектів інтеграції ESG-критеріїв у фінансову політику підприємств у дослідженні здійснено огляд літератури; для оцінки різних підходів до застосування ESG-принципів у фінансових стратегіях застосовано метод порівняння; системний аналіз дав змогу комплексно оцінити вплив ESG на фінансову політику підприємства. Крім того, застосовано кейс-метод для ілюстрації прикладів практичного впровадження ESG-стратегії на підприємствах. Результати. У роботі описано різні типи фінансової політики, що формуються залежно від стратегії розвитку підприємства, його економічного стану та готовності до ризику. Визначено вплив внутрішніх і зовнішніх чинників на діяльність підприємства та систематизовано основні методичні підходи до інтеграції ESG-принципів. Окрему увагу приділено впливу ESG-чинників на інвестиційні стратегії, а також оцінці фінансових ризиків та можливостей. Розроблено рекомендації щодо впровадження ефективних стандартів ESG-звітності. Висновки. Запропоновано використання комплексного та послідовного підходу інтеграції ESG у фінансову політику підприємства з метою адаптації внутрішніх регламентів і стандартів ESG-звітності. Це сприяє підвищенню довіри інвесторів, кредиторів і партнерів, зміцненню репутації компанії та відкриває доступ до «зелених» фінансових ресурсів. Результати дослідження демонструють необхідність трансформації сучасної фінансової політики із виключно прибуткової моделі до такої, що враховує відповідальність перед суспільством, екологією та майбутніми поколіннями. Отже, ця робота є важливим внеском у розуміння важливості ESG-принципів у сучасному корпоративному світі та сприяє розвитку наукових підходів до формування фінансової політики підприємств з урахуванням глобальних тенденцій сталого розвитку.