Ефективність впровадження блокчейн-технологій у системі оподаткування суб’єктів господарювання - Жидовська, Наталія Михайлівна; Петришин, Людмила Петрівна; Прокопишин, Оксана Степанівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено ефективність впровадження блокчейн-технологій у систему оподаткування суб’єктів господарювання як інструменту цифрової трансформації податкового адміністрування. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення прозорості фіскальної системи, забезпечення достовірності податкових даних і зниження рівня правопорушень у сфері оподаткування в умовах розвитку цифрової економіки. Метою роботи є аналіз ефективності використання блокчейн-технологій у податковій сфері з урахуванням їхнього впливу на прозорість, достовірність податкової інформації та рівень податкової дисципліни. Методи. У дослідженні застосовано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення та системного підходу для комплексного вивчення технічних, правових і економічних аспектів інтеграції технології. Результати. Установлено, що блокчейн здатен забезпечити децентралізований, незмінний і прозорий облік податкових операцій, що сприяє зміцненню цифрової довіри між державою та бізнесом. Визначено головні інструменти впровадження в систему оподаткування суб’єктів господарювання, з-поміж яких приватні блокчейн-мережі, смарт-контракти, механізми хешування та API-інтеграції. Виявлено ключові проблеми, що перешкоджають інтеграції технології: технічна несумісність із чинними системами, відсутність нормативного регулювання, організаційна неготовність податкової інфраструктури. Доведено, що впровадження блокчейн-рішень забезпечує економічні вигоди як для держави (через зменшення витрат на адміністрування та зростання надходжень), так і для бізнесу (завдяки спрощенню податкових процедур і зниженню трансакційних витрат). Розроблено рекомендації щодо поетапного впровадження технології з урахуванням правових, технічних і кадрових чинників. Наукову новизну становить комплексне бачення економічної доцільності блокчейн-технологій у податковому адмініструванні з акцентом на конкретні бар’єри та шляхи їх подолання. Висновки. Встановлено, що блокчейн-технології підвищують прозорість і ефективність податкового адміністрування завдяки децентралізації, незмінності даних і автоматизації процесів. Доведено економічну доцільність їх впровадження як для держави, так і для бізнесу. Обґрунтовано необхідність поетапної реалізації блокчейн-рішень з урахуванням нормативних, технічних і кадрових чинників. Перспективою подальших досліджень є розроблення моделей оцінки ефективності інтеграції та їх поєднання з іншими цифровими інструментами публічного управління.