Розробка організаційно-економічного механізму управління стійким розвитком сучасного виробничого підприємства - Балашова, Олена Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Розвиток української економіки має орієнтир на технологічний розвиток вітчизняного виробничого комплексу, що потребує розробки відповідних механізмів, які забезпечать сталий розвиток економіки промислових підприємств. Стабілізація виробничої діяльності пов’язана з управлінням ризиками. Оскільки довгострокове збереження конкурентної переваги в умовах нового технологічного устрою залежить не тільки від традиційної ресурсної бази, а й від розвитку соціального та людського капіталу, дослідники природно підвищують свою увагу до ризиків підприємства, пов’язаних з умовами праці працівників та впливом цих умов на економічні показники виробничої діяльності. Мета дослідження полягає у розробці організаційно-економічного механізму управління стійким розвитком підприємства на основі оцінки виробничого ризику. У статті вирішено наступні завдання: проведено аналіз підходів до визначення «стійкий розвиток підприємства»; дана оцінка впливу виробничого травматизму на показники стійкості підприємства; розроблено систему управління стійким розвитком підприємства; сформульовано організаційно-економічний механізм управління стійким розвитком промислового підприємства. В результаті стійкий розвиток підприємства визначається автором як проходження підприємства через кризу життєвого циклу з мінімальним розривом між плановою та фактичною характеристиками. Стійкість підприємства розглянута у чотирьох аспектах: економічному, соціальному, екологічному та інституційному. Визначено відповідні показники стійкості підприємства. Виділено складові збитків підприємства внаслідок виробничого травматизму, виконано розрахунок сумарних збитків на прикладі машинобудівного підприємства. Обґрунтовано авторське визначення ризику, пов’язаного зі шкідливими умовами праці працівників та виробничим травматизмом як виробничий ризик. Представлено поетапну систему управління стійким розвитком підприємства з урахуванням виробничого ризику. Розроблено організаційно-економічний механізм управління стійким розвитком підприємства з описом суб’єкта та об’єкта управління, мети, завдань, функцій, принципів, методів, інструментів, а також основних етапів його реалізації. Реалізація організаційно-економічного механізму дозволить підприємству зміцнити свої позиції в умовах нестабільного зовнішнього середовища – в інституційному, економічному, соціальному та екологічному аспектах. Напрями подальших досліджень передбачаються у розробці економіко-математичної моделі автоматизованої системи управління стійким розвитком підприємства на основі оцінки виробничого ризику як інструменту описаного організаційно-економічного механізму.