Методика оцінки характеристик логістичної фірми: порівняння українського і польського досвіду - Ожибко, Володимир Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. У роботі поставлено завдання обґрунтувати теоретичні та методичні засади формування інтегрованої системи оцінки характеристик логістичної фірми з урахуванням національного та зарубіжного (зокрема польського) досвіду. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю гармонізації підходів до оцінювання діяльності логістичних суб’єктів у процесі повоєнного відновлення та євроінтеграційного зближення України. Методи. Для досягнення мети використано поєднання компаративного аналізу, елементів системного підходу, структурно-функціонального моделювання, а також методи нормування й вагової інтеграції показників. У роботі проаналізовано та зіставлено підходи до оцінювання логістичних фірм, що застосовуються в Україні та Польщі, на основі вивчення опублікованих джерел, галузевих стандартів і практик сертифікації. Результати. Встановлено, що в українських умовах переважає фрагментарна логіка оцінювання, зосереджена на операційно-фінансових показниках, тоді як польська модель орієнтована на комплексну інтеграцію цифрових, сервісних, інституційних та процесно-аналітичних параметрів. Визначено ключові точки дотику та потенціал адаптації польських практик в українське середовище. Запропоновано формулу інтегрального індексу логістичної компетентності, яка поєднує нормовані кількісні показники з якісно скоригованими індикаторами, враховуючи гнучкість, клієнтоорієнтованість і цифрову зрілість. Описано процедуру її практичного застосування в контексті внутрішньофірмового аналізу та зовнішнього benchmarking. Висновки. Результати дослідження дозволяють розглядати запропоновану методику як підґрунтя для створення уніфікованої системи оцінки логістичних фірм в Україні. Її використання може сприяти підвищенню ефективності логістичних рішень, оптимізації управлінських процесів, підвищенню рівня прозорості діяльності компаній та їх інтеграції до європейського логістичного простору. Стаття також формує аналітичну базу для подальшого наукового опрацювання механізмів цифрової сертифікації та адаптації галузевих стандартів до специфіки українського ринку.