Вплив соціальних інновацій на ефективність трудових відносин в українських підприємствах - Антохов, Андрій Анатолійович; Парфентьєва, Олена Геннадіївна; Агєєва, Ірина Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто вплив соціальних інновацій на ефективність трудових відносин в українських підприємствах, зокрема їхню роль у підвищенні продуктивності праці, зниженні рівня конфліктності та створенні сприятливого професійного середовища. Визначено основні напрями соціальних інновацій, що передбачають удосконалення системи мотивації, розвиток інклюзивного корпоративного середовища, цифровізацію внутрішніх комунікацій, упровадження гнучких форм зайнятості та розширення соціального партнерства. Мета дослідження – оцінити значущість соціальних інновацій у формуванні ефективних трудових відносин та визначити основні механізми їхнього впровадження в управлінські практики українських підприємств. У процесі дослідження було застосовано сукупність наукових методів, що дозволили всебічно розглянути проблему. Зокрема, для вивчення наявних поглядів та концептуальних засад було проведено ґрунтовний аналіз наукових джерел. Узагальнення результатів та формулювання теоретичних висновків стали можливими завдяки використанню методу наукового абстрагування. У результатах дослідження доведено, що впровадження соціальних інновацій позитивно впливає на рівень залученості персоналу, що, відповідно, сприяє зниженню рівня плинності кадрів та підвищенню загальної конкурентоспроможності підприємств. Запровадження інструментів цифрової взаємодії, зокрема корпоративних платформ та чат-ботів для комунікації, покращує якість інформаційного обміну між працівниками та керівництвом. Виявлено, що практика розвитку соціального капіталу через корпоративну соціальну відповідальність (далі – КСВ) та участь у соціальних проєктах підвищує рівень довіри всередині колективу та сприяє формуванню інноваційної корпоративної культури. У висновках зазначено, що соціальні інновації є невіддільним чинником підвищення ефективності трудових відносин та забезпечення довгострокового розвитку підприємств. Їхня інтеграція у стратегію управління персоналом сприяє формуванню більш адаптивної та стійкої організаційної структури, що дозволяє підприємствам ефективніше реагувати на виклики сучасного ринку праці. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку економіко-математичних моделей оцінювання ефективності соціальних інновацій у трудових відносинах, що дозволить розширити можливості їхнього практичного застосування.