Вплив глобальних економічних трендів на моделі ціноутворення в міжнародній торгівлі - Панасюк, Вікторія Іллівна; Голодюк, Галина Іванівна; Шевченко, Алла Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Численні глобальні тренди, що спостерігаються у світовій економіці, істотно впливають на моделі ціноутворення в міжнародних економічних відносинах. Розуміння механізмів цих явищ має велике значення для розроблення ефективних цінових стратегій. Це дає змогу не лише оптимізувати економічну діяльність на світовому ринку, а й забезпечити стабільний розвиток підприємств, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Мета дослідження полягає в аналізі впливу технологічних змін, глобалізації, економічних і валютних коливань, а також державних політик на ціноутворення в міжнародній торгівлі. Методи. У дослідженні використано комплексний підхід, що охоплює кілька методів аналізу глобальних економічних процесів і їхнього впливу на моделі ціноутворення в зовнішній торгівлі. Застосовано аналітичний метод, який дає змогу оцінити ефективність технологічних інновацій, таких як розвиток електронної комерції, автоматизація виробництва й використання цифрових платформ, у зміні традиційних механізмів ціноутворення. Метод порівняльного аналізу залучено для вивчення впливу глобалізації та валютної нестабільності. Метод контент-аналізу використано для дослідження впливу міжнародних торгових угод, субсидій і тарифів на ціни товарів і послуг на глобальному ринку. Результати. Показано, що технологічні інновації, зокрема цифрові платформи, значно знижують витрати на дистрибуцію, маркетинг і виробництво, що дає змогу знижувати ціни на товари й послуги. Це створює нові можливості для підприємств на світовому ринку, де конкуренція стає дедалі інтенсивнішою. Інтернет-магазини й платформи, такі як Amazon та Alibaba, сприяють зниженню витрат і підвищенню доступності товарів, що покращує ефективність зовнішньоекономічної діяльності. У результаті дослідження виявлено закономірності й ключові тенденції, які визначають ціноутворення в умовах змінного економічного середовища. Показано, як технології автоматизації та електронні платіжні системи зменшують транзакційні витрати, що позитивно позначається на ціноутворенні. Продемонстровано, як зниження митних бар’єрів і тарифів у рамках угод про вільну торгівлю створює сприятливі умови для зниження цін на світовому ринку. Систематизовано дані щодо впливу валютної нестабільності, інфляції та змін у податкових режимах на вартість імпортних та експортних товарів. Висновки. Технологічні інновації, глобалізація, економічні коливання й зовнішня політика держав спонукають підприємства знаходити оптимальні стратегії ціноутворення для збереження конкурентних переваг на міжнародному ринку. Дослідження надає рекомендації щодо адаптації бізнес-процесів до сучасних економічних умов і формулює пропозиції стосовно побудови ефективних цінових стратегій в умовах змінного глобального середовища