Використання зеленого фінансування для підвищення фінансової ефективності державних закупівель: приклад України в умовах воєнного стану - Больчук, Артур (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Повномасштабне вторгнення російської федерації вна територію України у лютому 2022 року спричинило глибоку соціально-економічну кризу, яка торкнулася всіх сфер державного управління, зокрема й фінансової системи. Руйнування інфраструктури, зниження ділової активності, масова міграція населення та постійна потреба у фінансуванні військових потреб сформували нові виклики для бюджетної та фіскальної політики. В умовах зростаючого дефіциту ресурсів особливої актуальності набуває перегляд підходів до управління державними фінансами з орієнтацією на довгострокову економічну та екологічну стійкість. Саме тому інтеграція зеленого фінансування в практику державних закупівель розглядається як перспективний інструмент для підвищення прозорості, ефективності та відповідності витрат критеріям сталого розвитку. Зелене фінансування охоплює використання фінансових ресурсів для реалізації проєктів, що сприяють захисту довкілля, підвищенню енергоефективності, зниженню викидів вуглецю та адаптації до кліматичних змін. Його застосування в системі публічних закупівель України через платформи на кшталт Prozorro відкриває можливості для запровадження екологічних критеріїв при відборі постачальників, стимулювання "зелених" ініціатив бізнесу та мінімізації корупційних ризиків. За даними Світового банку, ВВП України скоротився на понад 30% від початку повномасштабної війни, а частка державних закупівель у структурі ВВП становить близько 15%, що свідчить про критичну вагу цього сегмента для забезпечення фіскальної стабільності. У поєднанні з чіткою політикою екологічної трансформації зелена модернізація закупівель може стати важливим чинником відновлення економіки, адаптації до викликів війни та посилення інституційної спроможності держави.