Трансформація бізнес-моделей освітніх послуг в умовах глобалізації - Ханьюй Ду (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті розкрито сутність трансформаційних процесів у сфері надання освітніх послуг, обумовлених впливом глобалізаційних змін. Визначено, що сучасна система освіти перебуває під тиском багатьох факторів глобалізації, зокрема цифровізації, інтернаціоналізації, зміни потреб ринку праці та зростаючої конкуренції на ринку освітніх послуг. У цьому контексті актуалізується потреба у переосмисленні та модифікації традиційних бізнес-моделей в сфері освіти, що були орієнтовані переважно на офлайн-формати та ієрархічну структуру управління знанням. У роботі проведено типологізацію бізнес-моделей освітніх послуг, класифікованих на традиційні, електронні та змішані. Систематизовано перелік видів бізнес-моделей в рамках кожного типу. Визначено ключові характеристики кожного типу моделей, їхні переваги та обмеження в контексті глобалізаційних викликів. Особливу увагу приділено аналізу змішаних моделей як найперспективніших у сучасних умовах, що дозволяють поєднувати гнучкість цифрового середовища з педагогічною ефективністю класичних освітніх форматів. Методологічну основу дослідження становлять системний, порівняльний та структурно-функціональний підходи. У статті також використано методи аналізу наукової літератури та класифікації. Обґрунтовано, що ефективна трансформація бізнес-моделей освіти потребує впровадження інновацій, налагодження партнерств із приватним сектором, а також підвищення гнучкості управління в освітніх організаціях. Підсумовано, що майбутнє бізнес-моделей у сфері освіти визначатиметься здатністю системи освіти не лише реагувати на глобальні виклики, а й проактивно формувати нову освітню екосистему, засновану на інноваціях, відкритості та стійкому розвитку.