Стратегічний маркетинг та маркетингове планування: ефективні підходи для довгострокового розвитку бізнесу - Струк, Наталія Романівна; Гомольська, Вікторія Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтувати ефективність стратегічного маркетингу й безпекового маркетингового планування як основи довгострокового розвитку та зміцнення безпекового потенціалу бізнесу. Об’єктом є процес розроблення та реалізації маркетингових стратегій і тактик у динамічному зовнішньому середовищі; завданнями виступають аналіз теоретичних підходів, систематизація стратегічних і тактичних засад, опис етапів планування та формування рекомендацій щодо їхньої синергії. У статті визначено роль стратегічного маркетингу як каркаса довгострокового розвитку та доведено, що безпекове маркетингове планування підвищує стійкість до зовнішніх шоків, зміцнюючи безпековий потенціал бізнесу. Обґрунтовано чотири засади стратегічного виміру – фокус на цінності, інтегрований аналіз, диференціацію через інновації та системне управління брендом, які утворюють платформу для сталого позиціонування. Встановлено, що тактичний рівень, представлений гнучким бюджетуванням, омніканальністю, тестуванням та партнерськими промокампаніями, перетворює стратегію на конкретні дії й забезпечує оперативну адаптацію. Охарактеризовано п’ять етапів маркетингового безпекового планування: аудит, формування цілей, вибір стратегії, бюджетування та моніторинг, – кожен з яких мінімізує ризики та оптимізує розподіл ресурсів. Запропонована концептуальна модель демонструє, як стратегічні та тактичні засади інтегруються у циклічний процес планування, створюючи синергію між далекоглядністю та оперативністю. Практична цінність результатів полягає у можливості застосувати їх для проєктування маркетингових програм у різних галузях, посилюючи конкурентоспроможність та випереджуючи кризи. Наукова новизна полягає у систематизації підходів, що поєднують стратегічне бачення з механізмами безпекового планування, а також у введенні поняття безпекового потенціалу бізнесу як інтегральної характеристики стабільності.