Методичні підходи щодо оцінювання живучості об’єктів логістики в операціях оперативно-стратегічного угруповування військ - Стасюк, Мирослав Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У даній роботі досліджується роль логістики як невід’ємної складової оперативно-стратегічного управління Збройними Силами України в умовах зростаючих воєнних загроз. Враховуючи трансформацію характеру бойових дій, зумовлену застосуванням високотехнологічних систем ураження, безпілотної техніки, інформаційної війни та кібератак, логістичне забезпечення набуває нових вимірів. Аналіз вітчизняної та зарубіжної наукової засвідчив, що живучість логістичних об’єктів виступає одним із ключових критеріїв забезпечення стійкості бойових операцій. Обґрунтовано, що ефективне логістичне забезпечення є передумовою досягнення бойової готовності, мобільності військ, здатності до тривалого автономного функціонування в умовах ізольованості та інформаційної дестабілізації. У межах дослідження розглянуто основні елементи логістики у порівнянні з традиційними підходами до організації тилового забезпечення. Виявлено, що наявні підходи до оцінювання живучості мають фрагментарний характер і не враховують у повній мірі специфіку сучасних загроз. У відповідь на ці виклики у роботі запропоновано уніфікований алгоритм оцінки живучості логістичних об’єктів, який передбачає послідовне проходження етапів: ідентифікації об’єкта, виявлення критичних вузлів, аналізу загроз і вразливостей, моделювання сценаріїв ураження та розрахунку інтегрального коефіцієнта живучості.