Управління оборотними активами в системі фінансових відносин сучасного підприємства - Левковець, Наталія Петрівна; Бабич, Людмила Миколаївна; Турпак, Тетяна Григорівна; Наконечна, Світлана Анатоліївна; Гуцалюк, Олена Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Оборотні активи підприємства становлять одну з ключових складових, що забезпечує формування основної частини ресурсів, необхідних для безперебійного функціонування підприємства. Їхній обсяг повинен бути достатнім для виконання запланованого асортименту послуг та задоволення ринкового попиту, водночас залишаючись мінімальним, аби уникнути зайвих виробничих витрат через накопичення надлишкових запасів. Недостатність оборотних коштів або неефективне управління ними може призвести до негативних наслідків, таких як уповільнення процесу реалізації, погіршення ліквідності, зниження платоспроможності та прибутковості, що загалом підриває фінансову стабільність сучасного підприємства. Метою статті є обрунтування нaпрямів і дієвих заходів, що в комплексній взаємодії забезпечують системне удосконалення упрaвління oбoрoтними aктивaми на сучасному підприємстві в різних фінансових умовах. У роботі використано такі методи: пοрівняння, систематизації і лοгічнοгο узагальнення, істοричнοгο та причиннο-наслідкοвοгο аналізу, системний підхід. Результати. Оскільки оборотні активи складають на сучасному підприємстві значну частину, урахування змін економічної ситуації та оперативне коригування стратегії управління цими активами є надто важливим і необхідним для підтримання, особливо у нинішніх умовах нестабільності та невизначеності ситуації для створення нормальних умов функціонування діючих сучасних підприємств. Висновки. Ефективне управління оборотними активами на сучасному підприємстві дозволить створити стабільний базис для формування безперебійної операційної діяльності і, як результат, сприятиме зниженню фінансових ризиків, оптимізації складу та джерел утворення фінасових ресурсів, що врешті забезпечить на довгострокову перспективу підвищення рівня рентабельності підприємства, його фінансової стійкості та конкурентноспроможності на ринку.