Специфіка механізмів інституційного управління цифровими трансформаціями - Под’ячев, Станіслав Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджено центральну роль поняття «інститут» в інституційній теорії, що є основою для розуміння механізмів управління економічними перетвореннями. Підкреслено, що економічні системи перебувають у постійному розвитку, а разом з ними трансформуються й інституційні механізми. Досліджено особливості та виклики інституційного управління процесами цифровізації, що включають: швидку динаміку цифрових інновацій, нелінійність та складну прогнозованість, зміну організаційних моделей (перехід до мережевих структур та цифрових платформ), впровадження технологій на основі штучного інтелекту та Big Data, поглиблення взаємодії науки і бізнесу, розширення джерел фінансування (краудфандинг) та глобальний характер трансформацій. Проаналізовано специфіку змін у процесах та функціях системи інституційного управління: скорочення стратегічного планового періоду, діджиталізація та автоматизація управлінських процесів, підвищення їх безперервності, формування нових інформаційно-аналітичних підсистем, впровадження нових способів виконання традиційних функцій та поява нової трансформаційної функції. Окрему увагу приділено структурним змінам у системі інституційного управління, таким як збільшення частки інформаційного сектору, поглиблення інтеграції та створення нових мережевих форм організації бізнесу, зростання обсягів бізнес-зв’язків та поглиблення віртуалізації. Досліджено специфіку змін керуючої підсистеми: підвищення опору змінам, зростання вимог до компетенцій керівників, необхідність створення інститутів цифрової трансформації (як-от Міністерство цифрової трансформації України) та інтеграція науки і управління. Запропоновано багатостадійний алгоритм інституційного управління цифровими трансформаціями, що охоплює ініціювання, підготовку, коригування стратегій, кадрове забезпечення, функціональні та процесні перетворення, безпосередню реалізацію та стабілізацію змін. Підкреслюється необхідність інтеграції науки, бізнесу та влади для успішного переходу до нової економічної моделі.