Трансформація маркетингової діяльності під тиском сучасних трендів та глобалізації: виклики та можливості для PR кампанії - Балук, Надія Романівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування сутнісних характеристик процесу трансформації маркетингової діяльності під тиском сучасних трендів та глобалізації, а також визначення ключових викликів і можливостей для PR-кампаній у цьому контексті. Об’єктом дослідження виступають сучасні маркетингові комунікації, що швидко змінюються під впливом цифровізації та глобальних процесів. У статті визначено основні чинники, що спонукають трансформацію маркетингової діяльності під впливом сучасних трендів та глобалізації, доведено важливість застосування цілісного підходу до PR-кампаній у динамічному ринковому середовищі. Встановлено, що диджиталізація бізнес-процесів та використання великих даних є визначальними для успішної взаємодії з цільовою аудиторією та побудови довгострокової лояльності. Також у публікації охарактеризовано ключові виклики, які постають перед PR-фахівцями: посилення інформаційного шуму, миттєве поширення негативу через соціальні мережі, необхідність постійного моніторингу репутації та забезпечення балансу між глобальною і локальною специфікою комунікацій. Визначено чотири головні виклики для PR-кампаній: високий рівень конкуренції за увагу, швидкість поширення негативу, цілодобовий моніторинг та потреба крос-культурної компетентності. Окрім того, у статті розглянуто чотири ключові глобалізаційні тенденції, що впливають на маркетингову діяльність: розширення світового ринку через e-commerce, уніфікація споживчих смаків, посилення впливу міжнародних корпорацій та прискорена циркуляція інформації. Таким чином, дослідження узагальнює як нові можливості, так і ризики для сучасних брендів та організацій у побудові й впровадженні маркетингових та PR-стратегій. Запропоновані висновки допоможуть усвідомити актуальність і масштабність процесів трансформації, а також забезпечити ефективне планування діяльності в гіпердинамічному зовнішньому середовищі. Отримані результати мають практичну цінність для фахівців, які прагнуть забезпечувати конкурентоспроможність і сталий розвиток у нових ринкових умовах.