Гібридні хмарні рішення як шлях до балансу між контролем і гнучкістю в діяльності сучасних ІТ підприємств - Малярчук, Ірина Іванівна; Смолинець, Михайло Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
На основі системного підходу доведено, що гібридна модель, поєднуючи публічні та приватні ресурси, дозволяє не лише оперативно масштабуватися під час збільшення навантаження, а й обґрунтовано забезпечувати захист критичних даних шляхом збереження їх у закритому сегменті хмарної інфраструктури. Таке рішення встановлено як одне з найбільш перспективних з огляду на його здатність забезпечувати ефективне використання ресурсів, гнучкість розгортання нових сервісів та дотримання високих стандартів кібербезпеки. У статті також охарактеризовано чотири оптимальні хмарні рішення, що сприяють створенню збалансованої системи управління безпековим потенціалом: модульна гібридна інфраструктура, контейнеризація із застосуванням хмарних оркестраторів, інтегровані платформи керування даними та резервне копіювання на основі багатохмарності. Кожна з цих моделей, маючи індивідуальні переваги, загалом сприяє підвищенню безпекового розвитку підприємства, оскільки поєднує ефективність масштабування з ретельним дотриманням політик безпеки. Окрему увагу приділено системам контролю на базі хмарних технологій, які допомагають централізовано моніторити події, керувати доступом, виявляти вразливості та швидко реагувати на інциденти. У комплексі вони формують міцний фундамент для забезпечення постійної готовності до зовнішніх та внутрішніх загроз, тим самим посилюючи конкурентні позиції підприємства. Таким чином, стаття комплексно висвітлює ключові аспекти застосування гібридних хмарних рішень у сучасній ІТ-сфері: від обґрунтування їхньої важливості та перспективності до аналізу конкретних інструментів та технологій, які посилюють безпековий потенціал підприємств. Результати дослідження підтверджують доцільність упровадження гібридного підходу та пропонують практичні рекомендації щодо його вдосконалення.