Інструменти операційного менеджменту в оцінці та активізації системи стимулювання персоналу підприємства в умовах воєнного стану - Благун, Іван Іванович; Маріяш, Олег Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено інструменти операційного менеджменту в контексті оцінки та активізації системи стимулювання персоналу підприємств в умовах воєнного стану. Метою дослідження є визначення актуальних інструментів та методів управління, що забезпечують збереження продуктивності працівників та адаптивність підприємства до зовнішніх викликів. У процесі дослідження було використано методи порівняльного аналізу, узагальнення, графічного представлення та системного підходу до вивчення змін в мотиваційних підходах у довоєнний і воєнний періоди. У результаті проведеного аналізу встановлено, що ключові інструменти операційного менеджменту, зокрема KPI, BSC, PDCA-цикл, SWOT-аналіз, зазнали адаптацій відповідно до нових умов, що вимагають гнучкості, оперативності та стійкості. Визначено, що під час воєнного стану пріоритетними стали нематеріальні фактори мотивації, такі як психологічна безпека, гнучкий графік, підтримка ментального здоров’я, а також кар’єрні можливості, зумовлені переформатуванням трудового ринку. Водночас фінансові стимули, включаючи бонуси та премії, втратили свою традиційну ефективність унаслідок економічної нестабільності. Проведено порівняльну характеристику методів стимулювання до та під час воєнного стану, зокрема через призму функціонування операційного менеджменту у кризових умовах. Встановлено, що підприємства, які швидко впровадили цифрові інструменти, антикризове планування, зуміли підтримати стабільний рівень мотивації працівників. Особливу увагу приділено впливу соціально-психологічних змін у персоналі на ефективність управлінських рішень. У статті обґрунтовано необхідність індивідуального підходу до стимулювання різних категорій працівників: топ-менеджменту, фахівців та робітників. Для кожної групи сформовано набір релевантних матеріальних і нематеріальних стимулів, що дозволяє підвищити їх залученість, лояльність та ефективність. Також досліджено особливості адаптації операційного менеджменту до умов обмежених ресурсів, обмеженого планування та високої невизначеності. Узагальнені результати дозволяють зробити висновок, що використання інструментів операційного менеджменту та сучасних мотиваційних стратегій є ключем до стійкості підприємств у кризових умовах.