Методичний підхід до оцінки ефективності функціонування ринку праці в Україні - Пігуль, Євгеній Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті окреслено ключові детермінанти, що впливають на трансформацію як світового ринку праці так і вітчизняного, зокрема глобалізація, цифровізація, технологічний прогрес, демографічні зрушення, гендерна нерівність, глобальна міграція, світові кризи. Метою дослідження є розробка та впровадженні комплексного науково-методичного підходу до оцінювання ефективності функціонування ринку праці України в контексті сучасних глобальних викликів. Для досягнення поставленої мети запропоновано авторську методику обчислення інтегрального показника ефективності функціонування ринку праці. У статті використовуються методи системного, структурно-логічного, статистичного аналізу, метод головних компонент, метод нормалізації показників, а також метод інтегрального оцінювання на основі квадратичного середнього. У дослідженні використано одинадцять показників, що відображають рівень зайнятості, продуктивності праці, демографічну ситуацію, міграційні процеси, гендерні диспропорції та якість робочої сили. Фактичні дані у сфері ринку праці України за 2010–2021 роки дозволили проаналізувати динаміку інтегрального показника рівня ефективності функціонування ринку праці. Розподіл рівнів ефективності здійснювався на основі формули Стерджеса. Результати дослідження свідчать про нестабільний та циклічний характер розвитку вітчизняного ринку праці. Виявлено, що найвищі значення інтегрального показника зафіксовано у 2012–2013 роках, що відповідало періоду макроекономічної стабільності. Починаючи з 2014 року, ефективність ринку праці знижується, що пов’язано з ескалацією воєнного конфлікту, політичною турбулентністю та економічною рецесією. Негативний вплив пандемії COVID-19 у 2020–2021 роках призвів до подальшого падіння показника ефективності. Середньорічне значення інтегрального показника рівня ефективності функціонування ринку праці за період аналізу становить 0,615, що відповідає середньому діапазону. У висновках обґрунтовано доцільність застосування комплексного підходу до діагностики ефективності ринку праці з урахуванням економічних, соціальних та демографічних чинників. Запропонована методика дає змогу не лише об’єктивно оцінити поточний стан ринку праці, а й сприяти формуванню сценарного прогнозування, стратегічного планування та удосконалення державної політики у сфері зайнятості. Отримані результати засвідчують актуальність впровадження адаптивних механізмів регулювання та розвиток інституційного потенціалу ринку праці в умовах глобальних викликів.