Інноваційні підходи до управління витратами промислових підприємств у процесі реконструкції - Самойленко, Вікторія Вікторівна; Йохна, Микола Антонович; Велика, Олена Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено інноваційні підходи до управління витратами промислових підприємств у процесі реконструкції з урахуванням сучасних викликів модернізації виробництва та ресурсної трансформації. Актуальність роботи зумовлена потребою удосконалення механізмів фінансового планування, стратегічного управління витратами та підвищення ресурсної ефективності в умовах нестабільного економічного середовища й активної цифровізації виробничих процесів. Метою дослідження є визначення ефективних інструментів оптимізації витрат під час реконструкції підприємств, розроблення науково обґрунтованих підходів до впровадження інновацій у систему управління фінансовими ресурсами та створення адаптивної моделі витратного контролю. Для досягнення мети застосовано методи системного та порівняльного аналізу, моделювання бізнес-процесів, структурно-логічного узагальнення та експертного оцінювання. Дослідження охоплює чинники, що впливають на зростання виробничих витрат у період модернізації, а також особливості їхнього стратегічного планування на всіх етапах реконструкційних змін. Результати. У процесі дослідження розроблено концепцію інноваційного управління витратами, що поєднує принципи стратегічного бюджетування та цифрового моніторингу витрат. Доведено, що ефективність цих підходів залежить від якості фінансового обліку, доступу до аналітичних платформ, рівня цифрових навичок персоналу та інтегрованості процесів у загальну стратегію підприємства. Окреслено перспективи застосування цифрових рішень для підвищення прозорості витратних операцій, стратегічного прогнозування та підтримки прийняття управлінських рішень на основі даних. Висновки. Упровадження інноваційних підходів до управління витратами в умовах реконструкції сприяє досягненню високого рівня фінансової стабільності, підвищенню ефективності виробничих процесів та формуванню довгострокових переваг на конкурентному ринку. Запропоновано практичні рекомендації щодо побудови інтегрованої системи фінансового управління з урахуванням принципів ресурсної ефективності та стратегічної цілеспрямованості.