Сучасні підходи до формування цільової аудиторії міні-пекарень в умовах війни - Лихолат, Світлана Михайлівна; Кунтий, Віктор Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито вплив повномасштабного вторгнення росії в Україну на діяльність хлібобулочних підприємств, в тому ж числі, міні-пекарень. Зазначено, що міні-пекарні є більш чутливими до змін зовнішнього середовища ніж великі підприємства, що пов’язана з дефіцитом енергоносіїв, зростанням цін на сировину, зміну мінімальної заробітної плати тощо. Мета: розкриття передумов співпраці із цільовою аудиторією міні-пекарень та пошук дієвих каналів комунікації з ними у поєднанні із стратегічними та тактичними цілями. Матеріали: в основу дослідження закладено публікації вітчизняних науковців та експертів за обраною тематикою та розкрито предмети їх досліджень. Методи: спостереження, аналізу, синтезу, індукції, дедукції та інші. Результати: Окреслено конкурентне середовище в якому функціонують міні-пекарні та акцентовано увагу на тому що вони повинні пропонувати цільовій аудиторії такі види продукції які є не лише класичними та відомими, але й сучасними видами продукції з одночасним збереженням традиційних рецептур, формувати рівень їх безпечності. Окреслено траєкторію розвитку міні-пекарні за якої вони матимуть постійних клієнтів, будуть здатні втримувати їхню увагу та, водночас, шукати нову цільову аудиторію, яку будуть здатні провести через усі етапи маркетингової воронки. Перелічено критерії сегментування цільової аудиторії та методи їх сегментації. Розглянуто можливості сегментування цільової аудиторії із використанням шаблону Job Story. Зроблено висновки щодо можливостей сегментування цільової аудиторії та методів, які доцільно використовувати в діяльності міні-пекарень. Акцентовано увагу на тому, що власники міні-пекарень повинні розуміти істинні бажання та потреби аудиторії, проводити їх опитування та дослідження, здійснювати аналіз. Для більш глибокого процесу організації маркетингової кампанії необхідно використовувати методи сегментації цільової аудиторії. На нашу думку, найбільш ефективним буде метод сегментації цільової аудиторії 5W запропонований Марком Шеррінгтоном, який найбільше враховує критерії сегментації і є достатньо універсальним.