Підходи до оптимізації податкового навантаження в системі ефективного податкового планування - Лещук, Галина Василівна; Шкромида, Надія Ярославівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто необхідність і основні підходи до податкової оптимізації як складової податкової політики підприємства, що є вимогою часу, особливо в період воєнного стану. Сучасний бізнес вирізняється різними підходами компаній до сплати податків. Серед них виділяються: сумлінна сплата податків у встановленому розмірі; протиправне ухилення від виконання податкових обов’язків; використання законних схем для зменшення податкових виплат та застосування інструментів податкової оптимізації. В рамках дослідження проаналізовано рівень податкового навантаження протягом 2019-2024 років та зафіксовано його динаміку. Крім того, систематизовано ключові підходи до оптимізації оподаткування господарської діяльності підприємств, які в залежності від конкретних умов функціонування мають певні переваги та недоліки. Обґрунтовано, що оптимізація податкового навантаження повинна здійснюватися в межах чинного законодавства та мати чітке економічне обґрунтування, тобто ділову мету. Метою дослідження є аналіз особливостей оптимізації податкового навантаження в сучасних умовах, а також порівняння показників податкового навантаження на макро- і мікрорівнях, встановлення викликів та можливостей. Об’єктом дослідження виступає процес оптимізації податкового навантаження як ключовий елемент та визначальний напрямок податкового планування. Дослідження спрямоване на виявлення закономірностей, принципів та механізмів ефективної оптимізації податкового навантаження як інтегральної складової успішного податкового планування суб’єкта господарювання. Основні завдання полягають в дослідженні та узагальненні існуючих підходів до оптимізації податкового навантаження в системі податкового планування суб’єктів бізнесу. Результатом дослідження є обґрунтування основних способів оптимізації податкового навантаження на рівні підприємства в контексті податкового планування, що вимагає комплексного та системного підходу та охоплює як стратегічні, так і тактичні аспекти управління податковими зобов’язаннями суб’єкта господарювання.