Мотивація персоналу та соціальна відповідальність бізнесу в умовах воєнного стану: вплив на ефективність операційної діяльності - Ткаченко, Вікторія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено актуальні питання формування ефективного мотиваційного механізму персоналу в умовах війни в Україні, що має критичне значення для забезпечення стабільності операційної діяльності підприємств. Визначено, що повноцінне функціонування виробничих та сервісних процесів залежить від здатності менеджменту забезпечити гнучке управління персоналом з урахуванням психоемоційного стану працівників, безпекових ризиків і трансформації пріоритетів. Обґрунтовано, що адаптація систем мотивації до кризових умов вимагає поєднання матеріальних і нематеріальних стимулів, розширення інструментів соціального захисту, дотримання принципів корпоративної етики та відповідальності. Висвітлено практичні підходи до підтримки працівників у прифронтових регіонах, зокрема через гнучкі графіки, віддалену роботу, психологічну підтримку, організацію тимчасового переміщення. Розкрито роль соціальної відповідальності бізнесу як невід’ємного елементу операційного менеджменту: участь у волонтерських проєктах, підтримка ЗСУ, створення фондів допомоги постраждалим, інвестування у стійкість внутрішніх процесів. Показано, що такі дії сприяють не лише зміцненню морального духу працівників, а й формують лояльність до компанії, зменшують плинність кадрів, покращують продуктивність та забезпечують безперервність операцій. Визначено, що соціально орієнтований підхід до управління персоналом формує конкурентні переваги підприємства, сприяє збереженню людського капіталу та забезпечує адаптивність операційної діяльності до викликів війни й післявоєнної відбудови економіки. Наголошено на необхідності стратегічного переосмислення ролі персоналу як ключового активу підприємства, здатного забезпечити довгострокову стійкість бізнесу в умовах невизначеності. Також акцентовано увагу на важливості внутрішньої комунікації та розвитку лідерських якостей управлінців, що є запорукою мобілізації колективу, швидкого реагування на виклики зовнішнього середовища та формування довіри всередині організації. Доведено, що ефективна мотивація стає каталізатором інноваційної поведінки та підвищення організаційної гнучкості.