Безпекова діяльність підприємств харчової промисловості: теоретичні засади та аналітичне підґрунтя удосконалення - Штангрет, Андрій Михайлович; Роман-Рамі Абдо Саід Саад (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає в поєднанні аналітичних матеріалів стосовно фінансово-господарської діяльності підприємств харчової промисловості з результатами критичного огляду існуючих позицій щодо безпекової діяльності на мікрорівні задля розвитку теоретичних засад забезпечення безпеки в поточних умовах. Для досягнення поставленої мети було застосовано наступні методи: індукції та дедукції, порівняння і систематизації — при дослідженні сутнісних характеристик терміну «безпекова діяльність підприємства»; синтезу і аналізу — для характеристики основних параметрів функціонування підприємств харчової промисловості у 2010-2023 рр; морфологічного аналізу — для встановлення суттєвості впливу сукупності факторів, які визначали безпекову ситуації для підприємств харчової промисловості; графічний — для наочного подання теоретичного і методичного матеріалу; абстрактно-логічний — для теоретичних узагальнень і висновків дослідження. Отримані результати стали підставою для твердження, що підприємства харчової промисловості, завдяки орієнтації на задоволення первинної потреби кожної особи в їжі, перебували в більш кращій ситуації у порівнянні з іншими складовими промисловості України у період 2010-2023 рр. Попри зазначене, COVID-19 та військова агресія стали обставинами, що спровокували перегляд засад провадження безпекової діяльності. З’ясовано, що теоретичні розвідки стосовно безпекової діяльності на мікрорівні перебувають на етапі переосмислення засад здійснення не у режимі ліквідації загрози, що спричиняє значні втрати й активізує процедуру ліквідації бізнесу, а постійної активної участі суб’єктів безпеки в процесі управління підприємством. Обґрунтовано, що зосередження уваги виключно на внутрішніх процесах без бачення причин та наслідків зрушень у зовнішньому середовищі обмежує дієвість існуючих систем безпеки. Доведено, що безпекова діяльність в умовах кожного підприємства повинна бути гнучкою, тобто спроможною трансформуватися у відповідності до коригування стратегії розвитку підприємства та умов, які визначаються впливом максимального широкого переліку факторів. Хибним є ігнорування зв’язків в межах безпекової ієрархії. Посилення взаємодії з правоохоронними органами та розвиток корпоративної культури створюють додаткові можливості для результативного провадження безпекової діяльності