Кооперація фермерів в маркетинговій діяльності - Сус, Тарас; Гречаник , Наталія Юріївна; Шпак, Андрій Дмитрович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті обґрунтовано необхідність активізації маркетингової діяльності фермерських господарств для розвитку їх діяльності на регіональному та національному ринку сільськогосподарської продукції. Зазначено, що в умовах воєнного стану та посилення конкуренції на ринку агропродукції серед її виробників, виникла необхідність об’єднання зусиль фермерських господарств для проведення ефективної маркетингової діяльності та просування своєї продукції. Наголошено, що в зв’язку з глобалізаційними процесами, домінуванням ринку покупця, посиленням процесів концентрації та конкуренції, життєздатність та розвиток фермерських господарств у сучасній ринковій економіці вимагає суттєвих змін у стратегії і тактиці своєї діяльності, передусім щодо зміни орієнтації від виробництва до маркетингу. Підкреслено необхідність орієнтації діяльності підприємства на потреби ринку, споживачів, тобто як виробництво, так і реалізація товарів і надання послуг, а також управління фермерським господарством в короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі повинні бути направлені на задовольняти потреб споживача. Обгрунтовано створення обслуговуючого кооперативу, який би надавав різноманітні послуги фермерським господарствам, зокрема і стосовно маркетингової діяльності. Зниження витрат можна досягнути шляхом розподілу деяких маркетингових елементів і витрат за рахунок спільного фінансування діяльності обслуговуючого кооперативу. Запропоновано створення обслуговуючого кооперативу, який надавав би послуги фермерським та особистим селянським господарствам на території об’єднаної територіальної громади та входив в асоціацію фермерських обслуговуючих кооперативів, які б надавали послуги з маркетингової діяльності на рівні регіону і представляли їх інтереси на ринку. Створення маркетингового хабу, в який би входили всі кооперативні асоціації регіонів дозволить надавати маркетингові послуги і представляти інтереси всіх фермерських та особистих селянських господарств України. Розглянуто умови ефективної, орієнтованої на ринок господарської діяльності фермерських господарств в руслі концепції маркетингу взаємовідносин. Зазначено, що сучасні виклики та можливості є стимулом для формування спільної маркетингової стратегії фермерськими господарствами на місцевому та національному рівні.